Slovenský gitarista a skladateľ filmovej hudby David Kollar pracuje na novom albume plnom medzinárodných spoluprác. Jeho ponuku prijala trojica fenomenálnych trubkárov – Francúz Erik Truffaz, Talian Paolo Raineri a Nór Arve Henriksen, ako aj dvaja celosvetovo rešpektovaní bubeníci – Nemec Marco Minnemann a Maďar Gergő Borlai.

Album s pracovným názvom Calls obsahuje úryvky Kollarových telefonátov s hudobníkmi a priateľmi a zaznamenáva jeho tvorivý proces. "Počas tvorby každého albumu si vytvorím okruh ľudí, s ktorými zdieľam svoje nápady," hovorí David Kollar. "Následne spolu telefonujeme a rozprávame sa o pocitoch z konkrétnej nahrávky a konceptu. Počas tvorby EP albumu Behind The Frozen Window, na ktorom spolu s dcérou čítame básne Valerija Kupku, som prechádzal obdobím frustrácie. Jednotlivé básne som opakovane prehrával v snahe dospieť k čo najlepšiemu tvaru, a práve tieto pochybnosti v rámci tvorivého procesu som zaznamenal."

Viacerí umelci umožňujú po úspechu svojho diela sériu náhľadov do "kuchyne", pri ktorých sa môžu fanúšikovia zoznámiť s tvorivým procesom. Málokto však sprevádza svojich poslucháčov obdobím nekonečného hľadania výsledného tvaru, skepsy či beznádeje. Pri albume Calls Kollar s týmto unikátnym konceptom pracoval od samého začiatku, album tak približuje samotný proces vzniku umenia rodiaceho sa v bolesti. Výsledok odhaľuje vnútorný svet umelca, ktorého dokáže inšpirovať cesta meniaca sa na zmysluplný a plnohodnotný cieľ. Dôkazom môže byť aj predbežne zverejnená demonahrávka s účasťou Erika Truffaza, ktorého ostrá trúbka prerážajúca priestor naznačuje vplyv velikána Milesa Davisa na súčasnú scénu.

Finalizáciu a vydanie tohto výnimočného albumu môžete ešte pár dní – do konca októbra – podporiť v kampani na Donio. Prostriedky budú použité na mixáž a mastering albumu, grafický dizajn a výrobu limitovanej série fyzických nosičov. Album Calls bude tiež dostupný na viacerých digitálnych platformách.

Medzi odmenami pre podporovateľov sú okrem samotného limitovaného CD Calls aj online gitarová hodina, kompletná diskografia Davida Kollara či jeho kniha O hudbe a dobe.

Gitarista a skladateľ filmovej hudby David Kollar má aj mimo práce na novom albume bohatú jeseň. V septembri sa spolu s nórskym trubkárom Arvem Henriksenom a skladateľom Kimom Reenskaugom predstavili na jednom z najunikátnejších svetových festivalov PUNKT v nórskom Kristiansande a v októbri si vyskúšal nový experiment v rámci festivalu Biela noc 2024, na ktorom v spolupráci s medzinárodne rešpektovaným súborom súčasnej hudby Quasars Ensemble premiérovo zaznelo jeho autorské dielo Oumuamua.

Popri tom sa David Kollar takmer rok stretával s režisérom Jakubom Kronerom a ďalšími tvorcami, aby mohla vzniknúť zvuková podoba dvojice filmov Miki (premiéra bola 15. augusta) a Černák (premiéra je plánovaná na koniec januára 2025). Na nahrávanie filmovej hudby oslovil Kollar aj svojich stálych spolupracovníkov – nórskeho trubkára a zvukového mága Arveho Henriksena a po celom svete pôsobiaceho maďarského bubeníka Gergő Borlaia.

Redakciu Hudba.sk informoval David Kollar. Správu sme upravili.