Hudobný biznis sa mení. Nedávno ste sa mohli s novým albumom zoznámiť až v obchode, kde ste si vypočuli maximálne pár úryvkov. Dnes už je úplne bežné, že je novinka na vypočutie ešte pred vydaním. Môžete tak dopredu zvážiť, či si album kúpite. Takže keď skupina niečo vydáva, musí byť presvedčená, že je to fakt dobré.

Dobrá správa pre hardcoreových nedočkavcov. Hatebreed začali na svojej oficiálnej stránke streamovať celý album The Divinity of Purpose. Nemusíte teda čakať do 29. januára, kedy album oficiálne vyjde. Šiesty štúdiový album je opäť poriadny nárez podmazaný silnými textami. Oplatí sa vypočuť. (pm)


So šiestym albumom sa na scénu vrátia aj Killswitch Engage. Po 11-ich rokoch sa na ňom opäť predstaví pôvodný spevák Jesse Leach. Loudwire priniesol obal a tracklist očakávanej novinky. My ešte pridáme malú ukážku. (pm)


Dôvod na radosť naopak určite nebudú mať fanúšikovia kapely The Mars Volta. Po jedenástich rokoch z nej odišiel spevák Cedric Bixler-Zavala. Oznámil to na Twitteri sériou správ. V konečnom dôsledku to znamená rozpad celej kapely. Viac info nájdete v článku na Hudba.sk. (pm)

Post-metalisti Cult of Luna vydávajú tento týždeň nový radový album po piatich rokoch mlčania. Vertikal je strhujúce dielo plné farieb a prvé recenzie tento fakt potvrdzujú. Ak máte radi náladotvornú hudbu a oceníte štipku agresivity, skúste to. Kapela zverejnila celý stream novinky. Metalové top štatistiky 2013 obsahujú prvú položku. (ak)

Pozrite si zaujímavý dokumentárny film, ktorý je intímnym pohľadom do vnútra jedného metalového hrdinu. Jacob Bannon vrieska v hardcoreovej kapele Converge. V civile je to však umiernený muž, ktorý sa venuje výtvarnému umeniu a býva na samote. Spracovanie filmu je v rozpore s tvorbou kapely doslova éterické. Keď video skončí, nezabudnite si pustiť aj nejakú jeho tvorbu. (ak)


Rockeri Pain of Salvation zo Švédska odohrajú koncert v Bratislave, v rámci špeciálneho európskeho unplugged turné. Večer venovaný melancholickému žánru otvorí holanďanka Anneke Van Giersbergen a islanďania Árstíðir. Viac informácií o tomto evente sme priniesli minulý týždeň. (ak)

Pripomeňme si osobnosť Petera Steela, vokalistu, basgitaristu a ideového lídra brooklynskej doom formácie Type O Negative, ktorý zomrel na zástavu srdca v roku 2010, ako 48 ročný. Hudobný žurnalista Jeff Wagner napíše o tomto pánovi autorizovanú biografiu. Projekt popisuje ako „obsiahlu štúdiu jeho života a hudby, podporenú tými, ktorí ho poznali najlepšie, napísanú fanúšikom, pre fanúšikov.“ Autor o projekte informuje na facebooku. Kniha sa bude volať Soul on Fire. (ak)

Kresťanskí metalcoreisti For Today ponúkli  novú skladbu. Tá bude uvedená na albume Prevailer, ktorý vyjde neskôr tento rok vo formáte EP/DVD. Ak si ho chcete vypočuť, choďte na tento odkaz. (ak)

A tohtotýždňový prídel streamov celých nahrávok zakončíme americkými Tomahawk. V názve novinky tvrdia, že sú jednoducho divní týpci. Superkapela vedená charizmatickým vokalistom Mikeom Pattonom, originálne z Faith No More (ale i miliardy iných projektov), vydáva štvrtú nahrávku po piatich rokoch. Album Oddfellows vychádza 29. januára, no vy ho môžete po jednom kliku počúvať tu, a k tomu čítať priložený rozhovor. (ak)

Nebolo to tak dávno, čo Dave Grohl ohlásil prestávku kapely Foo Fighters na neurčito. Hneď nato sa pustil asi do miliardy ďalších projektov, na čo sme si už pri Daveovi tak nejak zvykli. Ak sa ale tešíte na ďalší počin FF, môžete sa začať tešiť (aj keď len trochu). V nedávnom rozhovore Grohl potvrdil, že má hotové podklady pre nový album a kapela na ňom začne čoskoro pracovať. Tak a teraz sa už môžete tešiť. (pm)

Nové videá: AvatarSmells Like a Freak Show, Bring Me the Horizon Shadow Moses, UnderoathSunburnt, Dying FetusSecond Skin, Oh, SleeperHush Yael


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: hatebreed.com / Clay Patrick McBride, Randy Johnson

Súvisiaci interpreti: Hatebreed, The Mars Volta