Ak milujete hudbu a ešte ste nezačali využívať žiadnu z dostupných streamingových služieb, je dosť vysoká pravdepodobnosť, že tomuto trendu v najbližších mesiacoch podľahnete. Už rok 2013 priniesol obrovský nárast užívateľov služieb, ktoré majú na svedomí, že hudobné pirátstvo možno už o pár rokov bude minulosťou.

Zaplatiť si mesačný poplatok, ktorý je nižší ako cena jedného CD, a počúvať čokoľvek, čo Vám len napadne, je totiž omnoho pohodlnejšie ako hľadanie a sťahovanie albumov z pirátskych stránok. Moderné streamingové služby sú navyše nielen databázami miliónov skladieb, ale predovšetkým sofistikovanými hudobnými knižnicami, v ktorých je radosť "stratiť sa" a stráviť hodiny objavovaním nového a nepoznaného.

Obrovskou výhodou teda nie je len množstvo okamžite dostupného obsahu, ale hlavne inteligencia týchto služieb - spôsob, akým Vám na základe toho, čo počúvate, dokážu odporučiť interpretov či albumy, o ktorých ste možno nikdy nepočuli, no je veľká šanca, že sa Vám zapáčia a objavíte tak svoju novú obľúbenú kapelu.

Objavný algoritmus a ľudia, ktorí sa vyznajú

Najlepšie hodnotený je v tomto smere francúzsky Deezer, ktorý pôsobí vo viac než 180 krajinách sveta a koncom minulého roka prekročil hranicu päť miliónov platiacich používateľov. Zhruba v tom istom čase predstavil revolučný systém Hear This - personalizovaný hudobný feed, ktorý možno prirovnať k hlavnej obsahovej stránke Facebooku. Akurát namiesto aktualizácií od priateľov či "zalajkovaných" stránok na ňom dostávate odporúčania na nové skladby a albumy v nadväznosti na Váš predošlý hudobný výber.

Ako začiatočník štartujete s feedom plným zaujímavých hudobných tipov od odborných Deezer editorov - napríklad slovenskú hudbu ako člen medzinárodného tímu hudobných poradcov navrhuje Pino (známy aj z PPE). Čím dlhšie však službu používate, tým viac sa program samotný s využitím prepracovaného algoritmu prispôsobuje Vášmu jedinečnému vkusu.

Nehrá však len na istotu, naopak, má obrovský "objaviteľský" potenciál. Môže sa Vám teda stať, že Vám pripomenie starú nahrávku, ktorú ste kedysi milovali na starej kazete a už ste na ňu takmer zabudli, ale vo feede vždy nájdete aj niečo úplne nové, čo Vám rozšíri obzory. Špeciálne na objavovanie nových releasov je určená funkcia Explore, ktorá vďaka 50 odborným hudobným editorom Deezeru ponúka to najzaujímavejšie z novej svetovej i domácej hudby.

Kvantá hudby kedykoľvek a kdekoľvek

Samozrejmosťou je vyhľadávanie a prehľadná navigácia medzi interpretmi a albumami. V súčasnosti je na Deezeri vyše 30 miliónov skladieb, pričom veľkú časť tvorí práve tvorba regionálnych interpretov z rôznych krajín, vrátane Slovenska. Okrem svetových mien všetkých žánrov, ktoré často streamujú svoje nové albumy na Deezeri ešte pred vydaním, tu tak nájdete aj väčšinu domácich interpretov, populárnych i nezávislých.

Deezer je možné využívať kdekoľvek, kde máte svoj mobil alebo počítač a je tam pripojenie na internet. Obľúbené skladby a playlisty si však môžete aj stiahnuť a počúvať v offline móde napríklad v aute. Služba je v online móde prepojená s Facebookom, Twitterom a Google+, takže svoje playlisty a to, čo práve počúvate, môžete ľahko zdieľať so svojimi spriaznenými hudobnými dušami.

Pokiaľ chcete službu vyskúšať, môžete tak urobiť zdarma počas prvého mesiaca, po ktorom bude bezplatné používanie obmedzené na dve hodiny počúvania mesačne. Štart v Deezeri nemôže byť jednoduchší - stačí navštíviť www.deezer.com a prihlásiť sa cez preferovaný účet na sociálnej sieti. Ak chcete využívať mobilný Deezer, k dispozícii sú bezplatné aplikácie pre všetky bežné mobilné operačné systémy.

Text: Hudba.sk, PR