Anglická trip-hopová formácia Massive Attack dnes vydala EP nahrávku s názvom Ritual Spirit. Obsahuje štyri skladby, na ktorých hosťujú Roots Manuva, Azekel, Young Fathers a Tricky. Novinka vychádza digitálne a v limitovanej vinylovej edícii.

Posledný menovaný hosťuje v skladbe Take It There, ku ktorej dnes Massive Attack zverejnili videoklip. V snímke, ktorú režíroval Hiro Murai si zahral americký herec John Hawkes.

Formácia z Bristolu vydala nahrávku pár dní po tom, ako úryvky skladieb ponúkla prostredníctvom vlastnej mobilnej aplikácie Fantom. Na jar by hudobníci mali vydať ďalšie EP a do konca roka by sa mal dostať na trh aj nový štúdiový album. Formácia sa predstaví 20. februára vo Viedni, Tricky zase vystúpi sólovo už túto sobotu (30.1.) na vypredanom koncerte v bratislavskom KC Dunaj.


Tracklist EP nahrávky Ritual Spirit: 

1. Dead Editors (feat. Roots Manuva) 
2. Ritual Spirit (feat. Azekel) 
3. Voodoo in My Blood (feat. Young Fathers) 
4. Take It There (feat. Tricky)

Massive Attack vznikli v roku 1988. Sú považovaní za zakladateľov štýlu trip-hop, ktorý výrazne ovplyvnil hudobnú scénu 90. rokov. Formácia debutovala v roku 1991 albumom Blue Lines, z ktorého pochádza singel Unfinished Sympathy. Neskôr vydali štúdiovky Protection (1994), Mezzanine (1998), 100th Window (2003) a Heligoland (2010). Okrem toho nahrali album Danny the Dog (2004), ktorý bol soundtrackom filmu Odtrhnutý z reťaze (2005). Formácia získala v roku 1996 BRIT Award v kategórii Najlepšia britská tanečná skupina. Okrem toho majú dve MTV Europe Music Awards za videoklipy ku skladbám Teardrop a Protection.

Zakladajúcimi členmi sú Robert "3D" Del Naja, Grant "Daddy G" Marshall a Andy "Mushroom" Vowles, ktorý však od konca 90-tych rokov vo formácii nepôsobí. Na prvých dvoch albumoch sa výrazne podieľal aj Adrian Thaws (Tricky), neskôr sa však zameral na vlastnú tvorbu. V roku 2013 sa Del Naja vyjadril, že na novom albume pracujú opäť spoločne, no keďže Tricky len pred pár dňami vydal album Skilled Mechanics, jeho návrat do zostavy Massive Attack zostáva otázny.

Vzhľadom na hosťovanie na novom EP je však zrejmé, že ich vzťahy sa po 20 rokoch zlepšili, takže možno prekvapeniam nie je koniec. Viac sa pokúsime zistiť v sobotu od samotného Trickyho - ak sa dohodnutý rozhovor podarí.

Počúvajte EP Ritual Spirit na Deezeri:



- informácie o službe Deezer -

Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/massiveattack

Súvisiaci interpreti: Massive Attack