Šiesty ročník súťaže mladých jazzových talentov Jazz Start Up už pozná svojich víťazov. Rozhodla o nich odborná porota na koncerte troch finalistov, ktorý sa uskutočnil v sobotu 26. januára v Slovenskom rozhlase s priamym prenosom na Rádiu Devín. Hlavnú cenu získalo zoskupenie Zsolt Farkas Trio.

S Hlavnou cenou získalo víťazné zoskupenie Zsolt Farkas Trio možnosť dvoch dní strávených v profesionálnom nahrávaciom štúdiu STUDIO J pod taktovkou zvukového majstra Milana Tokolyho a vydanie albumu pod hlavičkou Pavian Records. Cenu Live Performance si odnieslo duo Duška, ktoré tak dostalo príležitosť účinkovania na popredných jazzových festivaloch ako Orava Jazz Festival, Mikulášsky jazzový festival, Trnavský Jazzyk, Pet Jazz, či Medzinárodný jazzový festival Košice.  Šeciálna Cena Beyerdynamic za presvedčivý výkon putovala do rúk kapely Farkas Attila Trio a získali poukážku spoločnosti BaSys na nákup produktov Beyerdynamic. 

Do kresiel poroty sa tento rok usadil klavirista Pavol Bodnár, gitarista Boris Čellár, basgitarista Juraj Griglák, kontrabasista Štefan Pišta Bartuš a speváčka Lucia Lužinská. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Výnimočný jazzový večer

Finálový večer Jazz Start Up otvorila trojica hudobníkov Zsolt Farkas Trio. Zostava klavírneho jazzového tria priniesla do sály Štúdia č.5 vynikajúce interpretácie jazzových stadardov, kompozície od Kalmana Oláha i originálnu skladbu od lídra a klaviristu Zsolta Farkaša. Na pódiu ich vystriedalo sympatické medzinárodné duo Duška tvorené jazzovou speváčkou Ági Kazai z Budapešti a spievajúcim gitaristom Štefanom Uhriňákom z Košíc. Autorské skladby, harmónia dvoch hlasov a zvuk akustickej gitary oživili atmosféru večera náladami bluesu, jazzu a soulu.

Záver súťažnej časti patril zoskupeniu Attila Farkas Trio. Mladí spolužiaci z maďarského Snétberger Music Center predviedli presvedčivý inštrumentálny výkon, zazneli štandardy od velikánov jazzu ako sú Wayne Shorter či Chick Corea. Koncertnú časť večera uzavrel víťaz Hlavnej ceny minuloročnej súťaže klavirista Alan Bartuš, ktorý rozozvučal sálu svojou výnimočnou sólovou hrou na klavírnom krídle.


Redakciu Hudba.sk informoval a fotografie poskytol Boris Čellár. Tlačovú správu sme upravili.