Spevák a skladateľ Miro Jaroš dnes oficiálne vydáva svoj výberový album Všetko najlepšie. Ide pritom o prvú "bestofku" spomedzi všetkých finalistov televíznej šou Slovensko hľadá SuperStar. S nápadom na vydanie kompilácie prišlo vydavateľstvo, Jaroš mal jedinú podmienku - aby na nej boli aj nové skladby.

"Je to oslava všetkého, čo som za sedem rokov urobil. Tento album mapuje tvorbu od môjho začiatku so Šamankou až po najnovšiu pesničku Jednu šancu mi daj," povedal Miro Jaroš v rozhovore pre agentúru SITA. Na kompilácii sú pesničky z troch albumov - Exoterika (2005), Tlaková níž (2008) a Tráva musí rásť (2010) - ale i dve novinky, ktoré podľa jeho vlastných slov znejú viac elektronicky.

"Na tento album som zaradil pesničky, ktoré podľa mňa najviac zarezonovali. Vyberal som podľa toho, ako ďaleko sa dostali v rebríčku hranosti, preto tam nechýba Čierny dážď alebo Na dne mora," uviedol spevák. Využil však aj pomoc fanúšikov, ktorí mu na sociálnej sieti Facebook z desiatky piesní vybrali ďalších päť skladieb.

Jaroša najprv nápad vydavateľstva na vydanie výberovky zaskočil. Neskôr si však uvedomil, že naozaj má z čoho vyberať. Rodák zo Žiliny vydal v priebehu siedmich rokov 19 singlov, z ktorých 12 sa umiestnilo v prvej desiatke najhranejších domácich skladieb na Slovensku.

"Mojou podmienkou však bolo, že tam dám ešte dve nové pesničky. Okrem toho skladby, ktoré ľudia poznajú, dám do novšieho šatu. Skladby sú inak zmastrované a ak sme napríklad v minulosti použili elektronické bicie, teraz sme ich nahradili živými. Samozrejme, že som sa pri tom snažil, aby si pesničky zachovali pôvodný charakter," poznamenal 34-ročný Jaroš.

Výberovku uzatvára jeden z jeho prvých sólových singlov - pieseň Šamanka, ktorú spevák na kompilácii najprv nechcel mať. "Dosť som sa tomu bránil, no potom som si povedal, že bez tej Šamanky to asi nepôjde. Dal som ju na záver, aby nepôsobila príliš rušivo," povedal na margo skladby, ktorú pre výberovku spolu s ďalším singlom Na chvíľu nanovo zaranžoval a prespieval.

Dôvodom bol fakt, že v roku 2005, pred operáciou posunutej nosovej priehradky, mal iný hlas, čo by na výberovke bolo počuť. "Mám pocit, že sme z tých pesničiek spravili kvalitnejšie verzie, ako pôvodne na albume," dodal spevák.

Miro Jaroš - Jednu šancu mi daj (nová skladba na kompilácii Všetko najlepšie, 2012)

Zdroj: SITA
Foto: CD cover

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš