Trnavská kapela Veneer debutovala pred viac než dvadsiatimi rokmi vydareným albumom Light (2003, EMI) a na scéne sa neskôr opäť objavila v obmenenej zostave, s novým zvukom a dvoma zaujímavými EP nahrávkami, ktoré vyšli vo vydavateľstve Deadred Records – Recovery (2020) a Near You (2021). Odvtedy skupina usilovne koncertovala, a zároveň pracovala na nových skladbách, ktorých sa nakoniec nazbieralo na celý album.

Kolekcia dostala názov Splint a na trh sa dostane už o dva týždne – 13. júna. Prvou ochutnávkou z nej je singel Elections, ktorý vychádza dnes (28.5.) opäť na značke Deadred.

"Elections prišla po tom, čo som sám sebe dal obmedzenie, že na albume použijem len tri typy syntetizátorov a ostatné zvukofarbenie vytvoríme gitarami. Trochu ma hnevalo, že sa nedostanem k preskúmaniu možností nástrojov, ale radšej pri probléme hneď siahnem po niečom inom. Pomerne rýchlo vznikla celá skladba i základ spevu. Až tak rýchlo, že sme na skladbu zabudli a náhodne som ju objavil po mesiacoch," hovorí o procese vzniku skladby Pavol Hubinák, gitarista skupiny Veneer, ktorý je zároveň producentom albumu.

Možno prekvapí, že zvuk je trochu agresívnejší než obvykle, ale skladba má svoje miesto na albume. Ten je zvukovo pestrý a ešte viac funguje symbióza medzi hudbou a textami. O témach, ktorých sa dotýka text Elections, napovedá už samotný názov skladby – v súčasnom svete sú mimoriadne aktuálne.

"Elections je v podstate popis toho, čo sa deje, ak sa niekto dostane k moci a nedokáže s ňou adekvátne narábať. A je jedno, kde sa nachádza. Dá sa povedať, že tie isté princípy sa opakujú naprieč časovým ako aj geografickým spektrom. Veľakrát sme len pozorovatelia. Je fajn sa možno na chvíľu zamyslieť a vidieť niektoré veci triezvo a s odstupom," objasňuje autorka textov na albume a speváčka Habbiel.

Produkciu skladby aj jej mixáž si vzal na starosť Pavol Hubinák a o finálny zvuk sa masteringom postaral Dan Václavek, ktorý mastroval aj všetky predchádzajúce počiny kapely. Autorkou grafického diela na obale je Lucia Tallová a jeho dizajn navrhol Vlado Ďurajka.

Singel Elections vychádza v utorok 28. mája digitálne na značke Deadred Records a dostupný je na stiahnutie na stránke vydavateľstva a na Bandcamp profile Veneer, ako aj na všetkých streamovacích platformách. Zároveň s ním sa na stránkach Deadred spúšťa aj predpredaj vinylovej verzie albumu Splint, ktorý vyjde spolu s digitálnou verziou 13. júna. Vydanie vinylu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Veneer - Splint, 2024 Zdroj: artwork - Lucia Tallová, Vlado Ďurajka

Zdroj: Deadred Records PR (Hudba.sk edit)