Vydaním singla #Miluj v januári tohto roka Miro Šmajda so svojou kapelou Terrapie naznačil, že drsná rocková muzika, ktorou sa pôvodne chcel prezentovať, ustupuje melodickejšej, popovejšej tvorbe. S novinkou Nad Prahou formácia tento status len upevnila a dáva jasné zbohom tvrdej hudbe.

Nová tvorba Mira Šmajdu a skupiny Terrapie sa zrejme bude niesť v prístupnejšom duchu pre masy. Potvrdzuje to aj nový singel Nad Prahou a spevákove predošlé vyjadrenia, podľa ktorých chce baviť ľudí melodickou hudbou, ktorú si budú môcť aj spievať. Od progresívne rockových či metalových kúskov tak ide o poriadny posun. Zatiaľ sa zdá, že spevák, ktorý ostatné roky viackrát menil umelecké meno, kolegov či práve hudobné smerovanie, sa konečne našiel.

"Song Nad Prahou vznikol pred letom, ako taká lyrická výpoveď, tematicky dotýkajúca sa krehkosti aktuálnych vzťahov. Rozhodli sme sa v rámci leta spraviť oddychovku, ktorá aj keď nie je pre nás úplne typická, nakoľko tam toho veľa nenaspievam, no cieľom bola skôr lyrická nálada postavená na texte, nenásilnej melódii a celkovom minimalizme," okomentoval spevák pre Hudba.sk novinku a zároveň štýlovú nevyhranenosť zoskupenia.

Na prvé počutie v skladbe, ktorej autorstvo si s Mirom pripisuje aj gitarista Ivan Číhal, najviac zarezonuje nie veľmi invenčný popevkový, no na druhej strane ľahko zapamätateľný refrén. Zaujímavosťou však je, že čo sa týka textov, tie Mirove nie sú vždy jednoducho uchopiteľné a prvoplánové. Takto napríklad vyznievajú aj slohy piesne, kde spevákov prejav chvíľami pripomína skôr ležérne prihováranie sa s voľnejším frázovaním.

Singel, ku ktorému sa s kapelou chystajú nakrútiť aj videoklip, hovorí o vzťahoch a láske, no bez prehnanej romantiky. Šmajda spieva jasne a narovinu, niekedy úplne nepoeticky: "Zase ten pocit, keď vedľa mňa nie si, románik s inou nevyrieši tieto veci, dám si poldeci? Na pocit prázdnoty, ničoty…A čo na to ty?" V tomto smere sa teda vymyká klasickým popovým postupom v textovaní skladieb. Napriek tomu mu to v novom hudobnom šate celkom sedí a otvorenejšie zrejme budú aj rádiá, ktoré by inak jeho hudbu ignorovali. 


TIP: Ako znie súčasný slovenský rock? Poetry In Telegrams opäť posúva latku

Text: Hudba.sk, mž
Foto: archív Mira Šmajdu

Súvisiaci interpreti: Miro Šmajda