Frontman bratislavskej skupiny Signature Miro Poláček prichádza s prvým sólovým singlom z jeho pripravovaného debutového EP. Piesňou Fading Suns (v preklade "miznúce/slabnúce slnká") vzdáva úctu zosnulým hudobníkom a skladateľom, ktorí ho výrazne ovplyvnili.

"Je to pocta všetkým rockovým velikánom, ktorých sme stratili za posledné obdobie. Je to tiež reakcia na blednúcu hudobnú scénu a prázdne miesto, ktoré tu po nich zostáva. Pre mňa bolo citeľných hlavne posledných päť rokov, kedy odišli speváci a skladatelia, ktorí ma v mojej tvorbe veľmi ovplyvnili a na ktorých som vyrástol - ako Scott Weiland (Stone Temple Pilots, Velvet Revolver) a najmä Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave) a krátko po ňom Chester Bennington (Linkin Park). Práve náhla smrť Chrisa Cornella v roku 2017 bola hlavným impulzom pre vznik tejto pesničky," hovorí Miro Poláček.

"Hudba aj text zo mňa doslova vypadli počas pár týždňov v lete 2017 ako reakcia na tieto smutné udalosti. Odvtedy sa už zásadným spôsobom pieseň nezmenila, len čakala na doladenie jednotlivých partov a nahratie," dodáva spevák, gitarista a skladateľ.


Pieseň bola nahratá v bratislavskom Loft studiu s Jarom Žigom ml. (produkcia, nahrávanie/editing a mastering), Mariom Marcinekom (Friday Whiskey, bicie) a mixoval ju Tomáš Chrástek (o i. podcast Miliónová kapela). Fading Suns je zároveň prvým singlom z Mirovho pripravovaného EP.

"Za posledných pár rokov sa mi nahromadilo niekoľko vecí, ktoré nie úplne zapadali do tvorby Signature a hovoril som si, že by som ich možno mohol vydať sólovo v podobe EP. Problém bol ako vždy najmä s časom. Keď však prišli karanténne opatrenia a s nimi aj kúsok priestoru a podarilo sa mi dať dokopy partiu kamarátov, ktorí sa so mnou do toho pustili, všetko sa začalo hýbať a naberať reálne kontúry. 
Fading Suns je prvým singlom, ktorý som chcel symbolicky vydať ako poctu Chrisovi Cornellovi v deň jeho nedožitých 56. narodenín."

Singel vyšiel 20. júla spolu s videoklipom, v ktorom boli použité zábery z Mirovho roadtripu po západnom pobreží USA. "V 2017 sme s mojou priateľkou, teraz už manželkou, Miškou mali naplánovanú aj cestu na západ USA, ktorú sme si chceli zdokumentovať. Keďže sme navštívili plno miest spätých s ľuďmi, o ktorých je Fading Suns, povedal som si, že by tieto zábery pekne zapadli do klipu. Je tam niekoľko pre mňa ikonických miest ako napríklad Seattle s prvou spoločnou skúšobňou Soundgarden a Pearl Jam a všetkými klubmi, Hard Rock Las Vegas s množstvom memorabilií a napokon Hollywood Forever Cemetery, o ktoré som sa chcel aspoň prostredníctvom klipu podeliť. Mark Balage potom so mnou dotočil ostatné zábery a aj celý klip zostrihal."

Zábery, na ktorých Miro s gitarou pieseň hrá, možno scenériou pripomínajú USA, ale sú zo Slovenska - tipnete si lokalitu, kde vznikli? Pomôckou pre pravidelných čitateľov Hudba.sk môže byť, že v nej boli zhodou okolností nakrúcané aj ďalšie dva videoklipy, o ktorých sme v poslednej dobe (dokonca aj dnes) písali, aj keď išlo o úplne iný žáner.


Samotné EP uzrie svetlo sveta na jeseň tohto roka a Miro z neho bude postupne zverejňovať ďalšie skladby. Pre viac informácií o Mirovi a jeho tvorbe, navštívte jeho stránky na Facebooku a Instagrame.

Redakciu Hudba.sk informoval Miro Poláček. Správu sme upravili.

Foto: Petra Kopecká - Facebook.com/miro.polacek.music