Priaznivci festivalu Uprising sa môžu po vydarenom ročníku tešiť aj na jesennú koncertnú sezónu. Na Slovensko sa totiž v najbližších mesiach vrátia interpreti, ktorí sa v minulých rokoch premiérovo predstavili práve na tomto festivale. Kým Irié Révoltés odohrajú samostatný koncert, Fantan Mojah bude jednou z hviezd zimného Uprisingu.

Skupinu Irie Révoltés už netreba domácemu publiku príliš predstavovať – pomerne slušnú obdivovateľskú základňu si vybudovali okrem spomínaného Uprisingu (2009, 2010-zimný a 2012) aj tohtoročným vystúpením na českom festivale Colours of Ostrava. V rámci aktuálneho veľkého turné propagujúceho posledný album Allez (2013) vystúpi táto nemecko-francúzska deväťčlenná banda až v osemnástich európskych mestách a 4. októbra sa zastaví aj v bratislavskom Majestic Music Clube, aby tu opäť predviedla svoju energickú show. Ide o samostatný koncert, ktorý neorganizujú usporiadatelia festival Uprising.

Kapela pôvodne začínala v tak trochu ospalom nemeckom Heidelbergu, no dnes majú svoju hlavnú centrálu v Berlíne, kde už viac ako dekádu vymýšľajú a hrajú výbušnú zmesku ska, reggae, hiphopu, dubu, punku a dancehallu. Početný ansámbel nespája len láska k miešaniu štýlov, ale aj vyhranené politické postoje: členovia kapely sa netaja tým, že dôležitým prvkom ich tvorivých aktivít je revolučná agitácia. A nie sú to iba prázdne reči, skupina sa pravidelne angažuje na rôznych protestoch a zanietene bojuje proti porušovaniu práv menšín. Svoje politické názory vyjadruje aj v textoch, spievaných najmä v nemčine a francúzštine, ale aj v angličtine a francúzštine. A aby svoje posolstvo dostali k čo najväčšiemu množstvu ľudí, zúčastňujú sa aj mnohých charitatívnych vystúpení. 

Pozrite si minidokument o ich koncerte na Colours of Ostrava 2013:


Druhá zo spomínaných akcií sa uskutoční pod hlavičkou Uprising Winter Edition. Šiesty ročník letného festivalu, ktorý sa dá bez váhania označiť za najlepší v jeho doterajšej histórii, síce ešte stále rezonuje, no organizátori už pracujú na príprave jeho zimnej verzie. 4. ročník klubového Uprisingu sa uskutoční 22. novembra v Ateliéri Babylon a jeho hlavnou hviezdou bude Jamajčan Fantan Mojah, ktorého si určite pamätajú účastníci Uprisingu 2009. Ako posilu si prinesie aj spevákov Suga Roy & Conrad Crystal. Mená ďalších interpretov zimného Uprisingu budú ohlásené neskôr.


Informácie pre Hudba.sk poskytli Matej Šálek (koncert IE) a Silvia Turnerová (UWE).

Foto: Facebook.com/irierevoltes

Súvisiaci interpreti: Fantan Mojah, Irie Révoltés