Fanúšikovia na celom svete si v týchto dňoch pripomínajú nedožitých 60 rokov legendárneho popového speváka a skladateľa Michaela Jacksona. Narodil sa 29. augusta 1958 v meste Gary na brehu Michiganského jazera ako jedno z deviatich detí Josepha a Katherine Jacksonových. Pripomeňte si ho v krátkej biografii a prostredníctvom niekoľkých nesmrteľných skladieb.

Michael bol veľmi vnímavé dieťa a už od malička vedel imitovať všetko, čo videl a počul. Ako trojročný vedel napodobniť hlas staršieho brata Jermaina, o rok neskôr odpozeral do posledného detailu tanečnú choreografiu speváka Jamesa Browna.

V roku 1966 zostavil jeho otec Joseph, bývalý gitarista skupiny Falcons, rodinnú kapelu The Jackson Brothers, ktorú tvorilo päť chlapcov - Marlon, Jermaine, Tito, Jackie a najmladší Michael. Po škole ich otec naložil do mikrobusu a odviezol na koncerty, vracali sa nadránom a ráno šli do školy. Zmenu názvu na The Jackson Five im pred jedným z koncertov navrhla pani zo susedstva. Michaelov vzťah k otcovi nebol dobrý, v detstve ho vraj bil, čo bolo preňho impulzom, aby sa vlastnou húževnatosťou vymanil spod jeho tlaku.

V roku 1969 podpísali Jacksonovci so spoločnosťou Motown nahrávaciu zmluvu, v decembri 1969 mali v americkom rebríčku prvú skladbu I Want You Back. Predaj singla prevýšil dva milióny výliskov a z prvého miesta hitparády vytlačil legendárnych The Beatles. Od marca do septembra 1970 vydala skupina ďalšie tri single so skladbami ABC, The Love You SaveI'll Be There. Všetky sa postupne dostali na prvé miesto singlového rebríčka a The Jackson Five sa stali novou senzáciou v USA. Len v roku 1970 im Motown vydal štyri LP platne, v roku 1971 ďalšie tri.


Spoluprácu s vydavateľstvom Motown, ktorá predala viac ako 60 miliónov albumov s ich nahrávkami, skupina ukončila v lete roku 1975. Už štyri roky predtým však dostal 13-ročný Michael aj sólovú zmluvu a v júni 1971 vyšiel jeho prvý album Got To Be There. V novembri 1971 vyšiel aj prvý rovnomenný singel, ktorý sa dostal na štvrté miesto rebríčka. V októbri 1972 viedol prvýkrát americký rebríček so skladbou Ben. Pod týmto názvom vyšiel v decembri 1972 aj druhý štúdiový album.


V 70. rokoch si okrem iného zahral vo filme The Wiz, ktorý sa nakrúcal v lete 1977. Film nebol veľmi úspešný, soundtrack k nemu však zaznamenal vysoký predaj. Pri nakrúcaní sa Michael zoznámil s producentom Quincym Jonesom, ktorý výrazne ovplyvnil jeho ďalšiu kariéru. Prvýkrát spolupracovali na úspešnom albume Off the Wall (1979). Jeho predaj prevýšil sedem miliónov výliskov a získal cenu Grammy. V novembri 1982 vychádza album Thriller, ktorý prekonal všetky rekordy, predaj prevýšil sumu 100 miliónov kópií, viedol všetky významné albumové rebríčky a získal sedem cien Grammy.


Pri návšteve Bieleho domu dostal 14. mája 1985 od prezidenta Ronalda Reagana a jeho manželky Nancy Prezidentskú cenu. V novembri 1984 dostal svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. V januári 1985 zložil spolu s Lionelom Richiem skladbu We Are The World pre projekt USA For Africa. Celosvetový predaj singla dosiahol 20 miliónov kópií. Veľký úspech mal aj jeho siedmy štúdiový album Bad z roku 1987. Sláva a úspech však mali aj svoje negatíva, Michael sa postupne vzďaľoval reálnemu životu a žil prevažne v izolácii. Médiami navyše začali kolovať informácie, že absolvoval niekoľko plastických operácií a že mu do tela vstrekli ženské hormóny, aby získal ladný pohyb a vysoký hlas.


Na svoj novopostavený ranč Neverland v kalifornskej Santa Barbare sa presťahoval v roku 1989. V máji 1994 si zobral za manželku Lisu Marie Presley, dcéru kráľa rock'n'rollu Elvisa Presleyho. Rozviedli sa v januári 1996. Jeho druhou manželkou bola zdravotná sestra Debbie Rowe, s ktorou mal dve deti, syna Princa Michaela (1997) a dcéru Paris Michael Katherine (1998). Po troch rokoch sa rozviedli. Jeho tretie dieťa, syn "Blanket" Prince Michael II., sa narodil v roku 2002. Meno matky, ktorá ho vynosila, Jackson pred verejnosťou utajil.

Počas života vydal desať štúdiových albumov, po smrti vyšli ešte dva - v decembri 2010 kompilácia Michael a v máji 2014 album Xscape. K jeho diskografii patria aj viac ako štyri desiatky rôznych kompilácií. V americkom singlovom TOP 40 rebríčku mal 43 skladieb, 13 z nich sa dostalo na prvé miesto, v anglickej TOP 40 hitparáde bodovalo 50 jeho piesní, sedem z nich na prvom mieste. Získal 13 cien Grammy, 26 American Music Awards a 16 World Music Awards.


Zomrel náhle 25. júna 2009 vo veku 50 rokov, iba pár dní pred dlho očakávaným návratom na pódiá s novým koncertným projektom This Is It. Pochovaný je na cintoríne Forest Lawn Memorial Park v Glendale v losangeleskom dištrikte v súkromnej časti hrobky Great Mausoleum.

Pripomeňte si ďalšie z jeho ikonických hitov a videoklipov:


Text: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Michaeljackson.com

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson