Jedna z najväčších a najvplyvnejších metalových kapiel všetkých čias tento rok vo februári odohrala svoje posledné vystúpenia. Black Sabbath sa rozlúčili na dvoch megakoncertoch v ich domovskom Birminghame. Počas nich bol nakrútený koncertný film s názvom Black Sabbath: The End of The End, ktorý dnes večer (28.9.) môžete vidieť aj v slovenských kinách.

Black Sabbath sú právom považovaní za priekopníkov heavy metalu. Takmer polstoročie svojho pôsobenia na hudobnej scéne zavŕšili rozlúčkovým turné The End Tour, v rámci ktorého za necelých 13 mesiacov (január 2016 - február 2017) navštívili 81 miest vrátane Budapešti, Prahy, Viedne a Krakova.

V setliste koncertov nechýbali ich najslávnejšie kúsky ako Iron Man, Paranoid alebo protivojnová skladba War Pigs. Kapela ich predstavila v takmer pôvodnej zostave s frontmanom Ozzym Osbourneom, gitaristom Tonym Iommim a basgitaristom Geezerom Butlerom. Zo zakladajúcej štvorice na rozlúčkovom turné chýbal len bubeník Bill Ward, ktorého nahradil Tommy Clufetos. Piatym koncertným členom bol hráč na klávesy a gitarista Adam Wakeman.

Okrem samotného koncertu môžete vo filme vidieť aj zákulisné zábery a osobné rozhovory členov kapely o ich dlhoročnom spoločnom pôsobení. Kamera navštívila tiež nahrávacie štúdio, kde si kapela zahrala staré skladby, ktoré nikdy nezazneli pred publikom. Film ako "labutiu pieseň" najväčšej metalovej kapely všetkých čias nakrútil Dick Carruthers, ostrieľaný režisér, ktorý sa podpísal po viacero veľkých hudobných snímok.

Na Slovensku sa projekcie so začiatkom o 20:30 konajú v kinosálach Cinemax v Banskej Bystrici, Bratislave, Dunajskej Strede, Košiciach, Nitre, Poprade, Prešove, Skalici, Trenčíne, Trnave a Žiline.


Zdroj: TASR (Barbora Menzl Drobná/Cinemax) + archív Hudba.sk
Foto: Steve C. Mitchell/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath