Saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek vyrážajú v týchto dňoch za oceán. Čaká ich totiž niekoľko koncertov v Kanade, kde predstavia nedávno vydaný spoločný album Altar aj staršiu tvorbu. Na pódiu sa k nim pridá speváčka Hanka Gregušová, ktorá aktuálne žije a pôsobí v New Yorku.

Autorský album Altar (2017) dvojice výnimočných muzikantov Nikolaj Nikitin (saxofón) a Ľuboš Šrámek (klavír) vyšiel v marci tohto roka vo vydavateľstve Real Music House. Názov nahrávky v preklade znamená oltár a hudobníci ho postavili z deviatich skladieb. Okrem vlastnej tvorby siahli aj po téme Leoša Janáčka, J. S. Bacha, či po parafráze známeho štandardu. Nahrávka má ambíciu reflektovať súčasnú európsku jazzovú hudbu, no bez obchádzania tradícií.


Počas turné, ktoré pozostáva z troch koncertov, predstavia spoločne s Hankou Gregušovou aj selekciou skladieb zo starších albumov Nikolaja Nikitina z roku 2012 - Personal Suite a New Winter Stories. Ide o pôvodne inštrumentálne kompozície, ku ktorým neskôr speváčka napísala originálne texty plné čarovnej poézie.

Z jej vlastnej diskografie dostanú priestor piesne z albumov Reflections Of My Soul (2007) a Essence (2014), ktorý je venovaný slovenskému folklóru. Ľuboš Šrámek si na turné prichystal niekoľko vlastných kompozícií z albumu White Dream (2016), ku ktorým texty napísala práve Gregušová.

Trio špičkových slovenských jazzmanov čakajú dva koncerty v Ottawe (1. a 6. októbra) a jedno vystúpenie v Quebecu (3.10.). Uskutočnia sa aj vďaka Fondu na podporu umenia, Hudobnému centru a Veľvyslanectvu Slovenskej republiky v Kanade.

Termíny kanadských koncertov Altar live feat. Hanka G:

1. 10. - Ottawa, Landsdowne Park
3. 10. - Quebec, Les Brasseurs du Temps
6. 10. - Ottawa, Avant-Garde Bar

Redakciu Hudba.sk informovala Alexandra Pastorková. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: PR