Americká speváčka a klaviristka Tori Amos začiatkom októbra vydala nový album Gold Dust, na ktorom s pomocou orchestra reinterpretuje svoje vlastné skladby. Ako vysvetlila pre agentúru Reuters, pozerá sa ne úplne inak ako v čase, keď vznikli.

"Musela som si uvedomiť, že pôjde o skladby, ktoré poznám už dvadsať rokov. Tiež musíte brať do úvahy to, kde tie piesne boli, keď ste ich po prvý raz stretli a čo sa z nich stalo. Mnoho skladieb na albume Gold Dust už má akýsi rodokmeň v dôsledku zážitkov iných ľudí. Tí ma zastavovali, rozprávali sa so mnou v kaviarňach, na letiskách či v zákulisí a hovorili mi o svojich skúsenostiach s niektorou z nich," vysvetlila.

Na nahrávke pracovala s uznávaným holandským Metropolitným orchestrom, s ktorým v októbri absolvovala aj krátke turné. "Musela som sa naučiť, že orchester je celok - je to organizmus. Volala som ho drak a dirigent je jeho krotiteľ. Odpovedáte si a inšpirujete sa navzájom," opísala 49-ročná hudobníčka.

Ako príklad piesne, ktorú dnes vníma inak, uviedla svoju známu baladu Winter. Tá pochádza z jej debutovej sólovej štúdiovky Little Earthquakes (1992). "Keď som ju napísala, pozerala som sa na ňu ako spomienku na detstvo, keď som utekala v snehu, aby som dobehla svojho dedka alebo otca. Ale keď som nahrávala túto verziu, videla som svoju dcéru Natashu, ktorá vo Viedni spadla na ľade a jej otec ju zdvihol a utrel jej slzy," prezradila.

Tori Amos - Flavor (z albumu Gold Dust, 2012)

Biografia

Tori Amos, vlastným menom Myra Ellen Amos, sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov minulého storočia. Ako dvojročná začala hrať na klavíri, o tri roky neskôr aj sama skladala piesne. Už vtedy získala štipendium na prestížnej hudobnej škole Peabody Institute, no ako jedenásťročná musela odísť. Dôvodom bolo podľa nej to, že viac ako klasika ju zaujímal pop a rock a namiesto toho, aby čítala noty, hrala podľa sluchu. V trinástich hrávala v rôznych baroch, do ktorých ju sprevádzal jej otec.

Profesionálne začínala v synthpopovej skupine Y Kant Tori Read, ktorá v roku 1988 vydala eponymný album. O ten verejnosť neprejavila záujem, skupina sa rozpadla a Amos sa hudobne vydala novým smerom. V sólovom debute Little Earthquakes rozoberá svoju prísne náboženskú výchovu, ťažkosti pri hľadaní vlastnej identity, znásilnenie i sexuálne prebúdzanie. Zaznamenala s ním veľký úspech a nahrávka je ako jej jediný album zaradená aj do publikácie 1001 albumov, ktoré musíte počuť, kým zomriete (2005).

Odvtedy vydala ďalších 12 štúdioviek, pričom medzi jej najznámejšie skladby patria Silent All These Years, Flavor, WinterCrucify, Cornflake Girl, God, Caught a Lite Sneeze, Professional Widow, Spark, 1000 Oceans alebo A Sorta Fairytale, v klipe ku ktorej si zahrala s Adrienom Brodym. Kamarátka Michaela Stipea, Trenta Reznora, Neila Gaimana, Maynarda Jamesa Keenana či Roberta Planta, ktorá je známa nepredvídateľným setlistom svojich koncertov, má na konte osem nominácií na Grammy. Čitatelia magazínu Rolling Stone jej v roku 2003 udelili piate miesto v rebríčku interpretov, ktorí majú najlepšie koncertné turné.

Zdroj: SITA
Foto: Toriamos.com

Súvisiaci interpreti: Tori Amos