Bratislavská skupina Le Payaco vydáva výberový album. Kompilácia, ktorá sumarizuje doterajšie pôsobenie kapely na scéne, nesie názov Jukebox a obsahuje 17 skladieb vrátane novej piesne Kone, ktorá už znie v slovenskom éteri. Milovníci kvalitného analógového zvuku si môžu album nahrávku vychutnať aj na vinylovej platni.

Novinka obsahuje to najlepšie z tvorby skupiny Le Payaco od roku 1999 do roku 2013. Samozrejme nechýbajú hity ako Dobrý večer priateliaSadni si mi na kolená, Ochorel som smútkom belasým alebo Popový dážď, no hudobníci vybrali aj svoje obľúbené menej známe pesničky, napríklad Za lyžicu medu či Na drevenom koni. Kompletný zoznam skladieb nájdete na konci článku.

"Výberovka rekapituluje a uzatvára jednu etapu našej tvorby. Pripravili sme ju tak, aby z nej mali poslucháči komplexný zážitok od prvej skladby až po poslednú. Preto je taká rozmanitá a žánrovo pestrá. Sú na nej naše najväčšie hity, ale aj pár skladieb, ktoré sa po rokoch ukázali ako nadčasové," vysvetľuje spevák a gitarista Tomáš Sloboda.

Album Jukebox obsahuje aj novú skladbu Kone, ktorú kapela zverejnila začiatkom júla. Pre trojicu v zložení Juraj Vitéz, Tomáš Sloboda a Martin Stempel je to prvá spoločná pieseň po ôsmich rokoch. Podľa vlastných slov už pracujú na ďalších novinkách, ktoré možno budú fanúšikovia počuť už čoskoro. "Plánujeme niekoľko jesenných promokoncertov vo vybraných kluboch po Slovensku. Sme momentálne v tvorivej fáze, z čoho sa veľmi tešíme," hovorí spevák a bubeník Juraj Vitéz.


Vinyl z Abbey Road

Fanúšikovia Le Payaco a milovníci kvalitného analógového zvuku si tvorbu kapely budú môcť vychutnať v najvyššej kvalite. Výberovka Jukebox totiž okrem CD a digitálnej verzia vychádza aj na vinylovej platni. "Teraz sa konečne budú dať naše skladby počúvať tak, ako sme ich počúvali my na štúdiových audiosystémoch počas nahrávania a mixáže. To všetko vďaka špeciálnemu mastru a výrobe vinylovej matrice v legendárnych štúdiách Abbey Road v Londýne," teší sa Tomáš Sloboda.

Výhodou vinylu je v tomto prípade nepochybne aj veľkosť obalu - o nádherný dizajn sa postaral Jozef Koháry.

Le Payaco - Jukebox, 2013 Zdroj: Jozef Koháry

Skupina Le Payaco vznikla na jar v roku 1996 a pôsobenie ukončila v roku 2006, kedy sa jednotliví členovia začali naplno venovať pôsobeniu v iných kapelách. Počas kariéry skupina vydala štyri štúdiové albumy, jeden EP album a štyri single naspievané v angličtine. Typické pre tvorbu Le Payaco je striedanie hudobných žánrov. V ich skladbách sa nachádzajú prvky popu, rocku, swingu, ale aj alternatívnej hudby.

Najbližšie koncerty skupiny Le Payaco:

2. 11. - Trenčín, Klub Lúč
9. 11. - Hruštín, Dom kultúry
16. 11. - Nitra, Valašský šenk
5. 12. - Bratislava, Randal


Tracklist výberovky Jukebox:

1. Za lyžicu medu
2. Na drevenom koni
3. Dobrý večer priatelia
4. Čiernobiely svet
5. Sadni si mi na kolená
6. Stolový futbal
7. Popový dážď
8. Kone
9. Nesmrteľne jedovatá
10. Mierna letná citlivosť
11. Ja mám swing rád
12. Ochorel som smútkom belasým
13. Šarm a štýl
14. Kávu alebo čaj
15. Himalája
16. Ako môj pes
17. Zbraň

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Anna Drozdová (titulná fotka), Jozef Koháry (obal albumu)

Súvisiaci interpreti: Le Payaco