Českého speváka Karla Gotta museli hospitalizovať v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) po tom, ako údajne prekonal infarkt. Jeho manažérka oznámila, že 76-ročný interpret ruší všetky naplánované vystúpenia a svoj zdravotný stav nechce komentovať.

"Bohužiaľ vám musíme oznámiť, že Karel Gott ruší svoje vystúpenia v najbližšom období. Veľmi ho to mrzí, ale hospitalizácia mu koncertovanie neumožní. Pán Gott sa k svojmu zdravotnému stavu nechce verejne vyjadrovať. Verí, že to pochopíte a obzvlášť médiá žiada o ľudskosť, zhovievavosť a slušnosť," napísala jeho manažérka na spevákovej facebookovej stránke. V nemocnici je s Gottom aj jeho manželka Ivana Gottová. Informácie o infarkte priniesol portál Expres.cz, ktorý citoval nemenovaný zdroj z Gottovho okolia.

Lekárov navštevuje pravidelne

O Gottovom zdravotnom stave sa v českých médiách hovorí intenzívne už od leta. Spevák totiž v júni absolvoval v IKEM vyšetrenie srdca, na základe ktorého mu lekári odporučili, aby zvoľnil pracovné tempo, hoci on sám vážnejšie problémy nepripúšťal. "Sú také obdobia, kedy sa nechám vyšetriť, aby som pri mojom vyťažení vedel, ako ďaleko ešte môžem ísť, čo si môžem dovoliť. To majú robiť ľudia od päťdesiatky, nieto ešte v mojom veku," povedal vtedy počas rozhovoru v Radiu Impuls.

Leto sa na radu lekárov rozhodol využiť na hlavne odpočinok, doprial si výlety do prírody a viac času strávil s deťmi. "Telefón ponechám niekedy vypnutý, hodinky tiež a nebudem vôbec premýšľať o tom, že musím niekde byť," uviedol pre spomínané rádio. Odohral tak iba niekoľko vystúpení v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ktoré mal dohodnuté ešte pred vyšetrením. Tentoraz už musel koncerty zrušiť, podľa niektorých českých médií totiž podstúpil operáciu srdcovej chlopne.

Ako ešte v júni potvrdil prednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie IKEM, renomovaný český kardiológ prof. Jan Pirk, ktorý sa stará o zdravotný stav Karla Gotta, spevákov zdravotný stav negatívne ovplyvnilo práve aortálne zúženie srdcovej chlopne, ktoré sa objavuje v ôsmej a deviatej dekáde života. Pokiaľ nie je chlopňa postihnutá vážne a pacient je bez významnejších klinických ťažkosti, nemusí potrebovať žiadnu terapiu a je iba pravidelne kontrolovaný kardiológom. Aj maestro preto po letnom vyšetrení dúfal, že operácia nebude nutná, zrejme ju však napokon musel podstúpiť. Prajeme mu rýchle zotavenie!

Aktualizácia (19:00): Zdravotný stav Karla Gotta je stabilizovaný. Informáciu potvrdila interpretova manželka Ivana Gottová. "Milí Karlovi priaznivci, manžel včera napoludnie podstúpil operáciu, jeho stav je stabilizovaný a pooperačný priebeh je bez komplikácií. Všetkých vás veľmi pozdravuje a ďakuje za krásne a povzbudzujúce odkazy," napísala na Facebooku. Podľa nemenovaného zdroja portálu Expres.cz Gott podstúpil katetrizáciu srdca, ktorá má zabrániť infarktu alebo možnej mŕtvici.

Prečítajte si: Karel Gott vydáva komplet svojich duetov: Takmer sto piesní v deviatich jazykoch!


Karel Gott pracoval ako vyučený elektromontér v ČKD a popri práci študoval spev na konzervatóriu. Preslávil ho angažmán v Divadle Semafor v prvej polovici 60. rokov minulého storočia. Neskôr spoluzakladal Divadlo Apollo, kde pôsobil do roku 1967. Počas svojej kariéry vydal viac než 100 albumov. Tridsaťdeväť ráz zvíťazil v ankete Zlatý slávik a Český slávik. Účinkoval tiež vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964), Hvězda padá vzhůru (1974), Romance za korunu (1975), Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992) a jeho pokračovaní Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014) či v rozprávke Z pekla štěstí 2 (2001). 

Zdroj: SITA (iDnes.cz, archív)
Foto: Lenka Hatašová

Súvisiaci interpreti: Karel Gott