Začiatkom roka 2018 vydal mladý raper, spevák, hudobník a producent Ján Lednický alias Jofre svoj prvý sólový album 92101. Predviedol na ňom svoju všestrannosť a talent, ktorý prekračuje žánrové hranice. S rokom svojho debutu sa lúči novým singlom, ktorým naznačuje svoje ďalšie hudobné smerovanie.

Mužských zástupcov súčasného R&B na Slovensku nie je veľa, a práve Jofre niekoľkými skladbami so spievanými pasážami a refrénmi na svojom debute 92101 ukázal, že by mohol v tomto smere mohol zaplniť pomyselnú dieru na trhu.

Teraz to potvrdzuje novou skladbou Zimomriavky, v ktorej dominuje práve spievaný vokál a jemnejší beat v jeho charakteristickej kombinácii elektronickej produkcie a živých nástrojov. 

"Inšpiráciou ku skladbe bola moja priateľka a letné bezstarostné obdobie. Album, ktorý som vydal v januári 2018, bol viac rapovo zameraný, no behom roka som sa žánrovo posunul viac k R&B a soulu," prezradil nám hudobník o novinke, ktorú vydal v polovici decembra. Nájdete ju na všetkých streamingových službách.



Jofre, vlastným menom Ján Lednický, sa na hudobnej scéne prvýkrát výraznejšie zviditeľnil ako producent dvoch skladieb na albume Kontrafakt - Navždy (2013) a neskôr už aj ako raper na kompilácii Podzemgang, kde jeho tri skladby patrili medzi najzaujímavejšie.

Nasledovala séria singlov vrátane spolupráce s Egom na skladbe 92101, ktorá predznamenala Jofreho rovnomenný album. V jeho hudobných produkciách je citeľný vplyv rockovej hudby, keďže je taktiež členom indie-rockovej kapely Funny Faces. Blízko má aj k jazzu - už od svojich šiestich rokov sa venuje hre na klavír.

Na jeho ďalší dlhohrajúci album je zatiaľ priskoro, na marec 2019 však Jofre chystá inštrumentálnu EP nahrávku. Ako Ján Lednický bude tiež podpísaný pod filmovou hudbou v pripravovanom študentskom filme Čerešne.

Text: Hudba.sk
Foto: archív hudobníka