Trenčiansky hudobník Karol Mikloš pôsobí na domácej scéne viac ako 25 rokov. Pohybuje sa medzi alternatívou a popom a je zárukou kvalitnej, nadčasovej tvorby. Na jeseň 2022 vydal štvrtý štúdiový album This Side of Town a obklopil sa na ňom talentovanými spoluhráčmi.


Jeden z nich, bubeník a výtvarník Alexander Salviany, je autorom akvarelového obalu albumu, na ktorom znázornil absurdný moment v albumovom meste. V rovnakom štýle vytvoril tiež animované lyric video k sarkastickej skladbe Wonderful Worlds of Tomorrow. Obal a animáciu prepojil motívom lietadla, ktoré letí do "nádherných svetov zajtrajška".

Autor skladby Karol Mikloš hovorí, že Wonderful Worlds of Tomorrow je pesnička, ktorú ani nechcel dať na platňu. "Irónia mi príde slabá. Je angažovaná. Je tam pekný humor, angažovanosť je hlboká, ale nechcem robiť angažované pesničky. Prehovorili ma. Text vznikol za desať minút, aj keď je dosť komplikovaný. Napísal som prvý riadok a začalo ma to baviť. Je tam veľa pekných fórov: travel rep, yoga. Dotýka sa vecí, ktoré sa dejú okolo nás. Je to obraz materialistického sveta," prezrádza hudobník a skladateľ.

Prečítajte si rozhovor nielen o albume This Side of Town: Karol Mikloš: Nie je jednoduché vyrovnávať sa s tým, že niektoré veci sa už nestanú


Alexandra Salvianyho k maľbe priviedla hudba a ostatných desať rokov vyučuje výtvarnú výchovu na základnej umeleckej škole v Trenčíne. Do tvorby animovaného videa sa napriek dlhoročným skúsenostiam s výtvarnými technikami pustil prvýkrát. "Mal som jednoduchý nápad a rozvinul som ho viac, ako sa plánovalo na začiatku. Predtým, ako som začal robiť, som sa stretol s Maťom Žovincom, ktorý učí animáciu. Dal mi pár tipov, čo mám dodržať a čoho sa vyvarovať. Aj tak som sa všetkého nevyvaroval a narobil som mu kopu roboty," priznáva autor klipu.

Ako dodáva, najzložitejším momentom bolo zháňanie techniky. "Fotoaparát som si požičal od mamy, od ďalších ľudí lampy. Michal Večeřa, ktorý nám robil videoklip ku skladbe Awkward Laughter, mi požičal špeciálny statív. Otravné bolo iba to, že som pomaly zisťoval, že to trvá dlhšie, ako som si pôvodne myslel, a že ľuďom dlžím techniku, ktorú som si požičal na týždeň. Nakoniec z toho boli tri týždne," dodáva tvorca lyric videa, ktorý mal od začiatku jasnú víziu. Vedel, že to bude jednoduché lyrics video, v ktorom sa budú pohybovať texty. Písmo maľoval Karol Mikloš. "Karol to maľoval tri hodiny v skúšobni. Je to jeho rukopis. Aj som ho počul párkrát nadávať cez okno, keď som vonku fajčil," prezrádza so smiechom výtvarník.

Poslednou fázou procesu bola postprodukcia. "Chodil som s foťákom za Maťom Žovincom. Každý mi hovoril: Však si môžeš iba vytiahnuť kartu z foťáku, nemusíš ho nosiť celý. Maťo to buchol do počítača, prechádzali sme si to, bavili sa o tom. Keď prišiel na niečo, čo sa dá urobiť inak, ukázal mi ako, a väčšinou som mu dal za pravdu. Doškriabal som papier, keď som rezal lietadlo a Maťo to chcel vymazať. Je to posledná scéna, zostalo to tam."

Text: Dagmar Lauková Petrášová (Hudba.sk edit)