Je ťažké predstaviť si metalový svet bez takého mena, ako je Slayer. Ale všetko dobré sa raz musí skončiť. Po tridsiatich rokoch to vešajú trash metalisti na klinec a rozlúčia sa veľkým turné.

Šroty týždňa

Posledné svetové turné“ je príznačný názov šnúry, ktorú Slayer odštartuje v polovici mája. Je to síce smutné, ale dalo sa to čakať. Kapelníci už nie sú zrovna najmladší a frontman Tom Araya už viackrát vyjadril túžbu kariéru ukončiť. A je určite lepšie rozlúčiť sa so vztýčenou hlavou. Preto si Slayer na pomoc zavolali aj Lamb of God, Anthrax, BehemothTestament. Ohlásené sú zatiaľ iba americké koncerty, dá sa ale čakať, že kapela zavíta aj do nášho okolia. Ostáva už len poďakovať za všetko, čo pre nás Araya, King a spol. spravili. (pm)


Derek Engemann, basák Cattle Decapitation, sa rozhodol, že ukončí spoluprácu s kapelou. Ďalej sa chce venovať Scour, Cast the Stone a iným projektom, na ktorých sa podieľa. Oznámil to na svojom Facebook profile. (pm)


O tom, že karma je zdarma a je takmer instantná, sa presvedčil účastník koncertu Converge. Počas vystúpenia vyliezol na pódium a pokúsil sa spraviť si selfie so spevákom skupiny, čo sa mu veľmi nepodarilo. Kapelu to trochu rozladilo a  prestali hrať. Fanúšik sa snažil zachrániť situáciu tým, že skočí do publika. Tam si ale veľa priaznivcov nevyrobil, takže sa nikto neunúval chytiť ho. Celú situáciu zachytil divák a zverejnil na Instagrame. (pm)

Magnet týždňa

Prešovský gitarista David Kollar bude predskokanom uznávaného anglického hudobníka Stevena Wilsona na jeho troch koncertoch nadchádzajúceho európskeho turné. Kollár, známy z pôsobenia (okrem iných aj) v projekte KoMaRa spolu s bubeníkom King Crimson Patom Mastelottom, hosťoval na Wilsonovej nahrávke To the Bone, kde svojou hrou okorenil skladby Song of I a Detonation. Bližšie informácie o koncertoch i okolnostiach spolupráce si prečítajte v osobitnom článku. (ak)


Novinky

Dimmu Borgir
konečne oznámili vydanie nového albumu. Po takmer ôsmych rokoch od poslednej štúdiovky Abrahadabra vyjde 4. mája tohto roku platňa zvaná Eonian. Vokalistu Shagratha a strunových majstrov Silenoza a Galdera v zostave doplnil bubeník Daray (predtým len hosť) a klávesák Gerlioz. Kapela albumom oslávi 25. výročie na scéne a samotná nahrávka je podľa Sagrathových slov hold histórii nórskeho black metalu, ako i Nórska samotného. Obal obstaral poľský vizuálny majster Zbigniew M. Bielak. Prvý singel vyjde koncom februára. (ak)

Monster Magnet
sú na scéne už bezmála tridsať rokov a aj bez nejakého veľkého úspechu si stále tvoria solídny rock. Osobne ich mám veľmi rád, lebo ich hudba je prudko počúvateľná a ľahko stráviteľná. Teda aspoň väčšinou. To je aj prípad titulnej skladby ich desiateho albumu Mindfucker, ktorý vyjde v závere marca. Vypočuť si ju môžete na stránkach služby Hearthis. (pm)

Ak by Jonathan Davis, frontman kapely Korn, spravil sólový album, zrejme by znel ako Nickelback, len s jeho charakteristickým hlasom. Ak si myslíte, že ide o nemiestny vtip, vypočujte si jeho sólovú prvotinu What It Is. V rádiu sa to bude točiť často, fanúšikov si to tiež určite nájde, takže asi fajn. Album a turné už čoskoro. (pm)


Catharsis, deviata štúdiovka Machine Head, vyšla v piatok a ak ste ju ešte nepočuli, môžete tak spraviť napríklad na Deezeri. Jednou z najlepších skladieb je Volatile, ktorú kapela vydala aj s videom ešte cez týždeň. Hudobne je fajn a obsahuje všetko, čo od nich môžete očakávať. Len škoda značne spolitizovaných textov, ktorých je už tak trochu príliš. (pm)


Do politickej úderky sa pridávajú aj Ministry so skladbou Wargasm, na ktorú si prizvali aj frontmana Fear Factory. Burton C. Bell na nej zrovna nevynikne a v pasáž, kde je výraznejší, by bolo lepšie, keby radšej nebol. Celkovo skladba pôsobí ako jedno veľké klišé, ktoré sa nikam nedostane, len tak nejak prebehne. Podľa doteraz zverejnených skladieb to zrejme bude aj prípadom celého albumu AmeriKKKant, ktorý vyjde 9. marca. (pm)


Politický trojboj nám uzatvára Twitching Tongues a ich Harakiri. Našťastie je to celé dobré, až na množstvo čistých vokálov, ktoré nemusia sedieť každému. Album Gaining Purpose Through Passionate Hatred vychádza rovnako 9. marca. (pm)


Album Gold od Whores už má vyše jedného roka, ale vďaka bizarnému videu k skladbe s bizarným názvom Mental Illness as Mating Ritual je dobré si ho pripomenúť. (pm)


Že vaša nová pieseň vznikla v rekordne krátkom čase, nemusí byť nevyhnutne pozitívny spôsob propagácie, no pri počúvaní novinky Bena Sharpa alias Cloudkicker-a zostávame v rovine uznania. Skladbu Not to Scale or Painted, totiž Sharp uviedol slovami: „V poslednom čase som mal skladateľskú krízu a nemohol som nabehnúť na vlnu inšpirácie. Tak som si o desiatej dopoludnia sadol a jednoducho sa prinútil. Je pol šiestej večer a mám toto.“ Skladba aj keď vytvorená v priebehu jedného dňa, ostáva verná Sharpovmu zvuku a navnadí na album. „Nemám potuchy, kedy bude nový album“, dodáva pre server PRP Cloudkicker. (ak)


Into the Great Divide je nový progmetalový projekt, v ktorom hosťuje bubeník Dream Theater Mike Mangini a Metalinjection teraz streamuje jeho debutový počin. Prinicpálom je však gitarista Zack Zalon, snažiaci sa čo najnenápadnejšie okopírovať vzorce DT a prijať ich za svoje. Album naviac produkoval Richard Chycki – dvorný producent progmetalovej legendy, s ktorou spolupracuje od albumu A Dramatic Turn of Events z roku 2011. Tento album je však inštrumentálny a každá skladba má svoje intro, v ktorom Vám rozprávač navodí atmosféru cez slovné pomenovanie každej skladby, či ak chcete – kapitoly. Pekné, no celkom zbytočné. Celý stream albumu si môžete vypočuť na stránkach Metalinjection.


Firma Prosthetic Records šupla na YouTube celý album projektu Howling Sycamore, ktorý si môžete vychutnávať bez prestania. Howling Sycamore je tak trochu unikátny v tom ako spája klasický heavy metalový spev s technickým, experimentálnym či ak chcete progresívnym death metalom. Celú túto parádu spískal Davide Tiso – predtým líder neprekonateľných experimentátorov Ephel Duath, spolu s bubeníkom Obscura Hannesom Grossmanom a vokalistom Watchtower, Jasonom McMasterom. Je to patrične šialené, no neurčito atraktívne. Počúvajte na YouTube. (ak)


Enslaved búrajú hranice a black metal povyšujú na niečo viac. Na poslednom albume E prekvapili coververziou na skladbu What Else is There? od Röyksopp a svoje portfólio nezvyčajných coverov rozširujú ďalej. Tentokrát pretvorili skladbu Jizzlobber od Faith No More. Skladbu trošku počiernili, pridali horu kláves a Grutleho škriatkovský škrekot. Je to fajn. (ak)



Haluz týždňa


Tu máte hitovku Du Hast v podaní zvieracích štekov, brechov, sykov, kotkodákov a výkrikov. Internet je nádherné miesto. Nemáte za čo. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Peter Brichta

Súvisiaci interpreti: Cattle Decapitation, Slayer