Martinská skupina Ramchat prichádza každý rok s novými vecami. Aktuálne sa hlási s limitovaným EP Jastrab a na február má nachystaných päť koncertov po slovenských mestách, na ktorých budú kapelu sprevádzať zaujímaví hostia.

Pagan metalisti Ramchat uverejnili minulý rok na svojom Youtube kanáli pieseň Spánšteli sme!. Predznamenali ňou chystané limitované vinylové EP Jastrab, ktoré vyšlo v uplynulých dňoch. Kapela pri tejto príležitosti prezentuje nové video k piesni Jastrab, čím je obsah EP kompletne predstavený. Vinyl pokrstili 25. januára v RC Mlyn vo Vrútkach. 

Ukážky piesní si môžete vypočuť na Bandcamp profile kapely, kde nájdete aj staršie tituly. Spolu s novým vinylovým EP skupina vydala aj tričko, na ktorom Ramchat po vyše roku prichádzajú s novým motívom a tvrdia, že prechádzajú na iný štýl grafiky než akú mali doteraz. S vinylovou nádielkou hudobníci nekončia, pripravili si aj LP verziu tretieho albumu Nepočaria!. O vydanie sa postaralo vydavateľstvo Metal Age Productions a z českej strany Pařát.

Kapela vsádza na agresívnu priamočiarosť a jednoduchšie riffy, ale snaží sa výsledok ozvláštniť ich častejším striedaním. Zvuk by zniesol pár vylepšení, mohol by byť ešte hustejší. Vizuálne i textovo sa hudobníci držia svojej vízie sprostredkovať ľuďom čo-to z našej minulosti. Napriek tomu sú nové texty dosť abstraktné, navyše s presahom k aktuálnym problémom.

Sociálne ladený text piesne Spánšteli sme! z Hiraxovho pera reže do živého. "
Spánšteli sme, zleniveli, každá blbosť nás vykoľají. Ego, prachy všetko velí, diamant sa tlakom celí! Vo všetkom sme premúdrelí, v súdení sme majstri zrelí, bez býka krava neotelí, pozor, aby sme nezľudšteli!," hlása text skladby.


K textu sa samotný autor vyjadruje adresne. "Bolo už na čase napísať niečo k tejto téme. Iba reflektujeme náladu v spoločnosti. Namiesto toho, aby sme začali držať spolu a viedli konštruktívny dialóg, tápeme, blúdime a hádame sa. A je jedno, o akú tému ide," uvádza Pavel "Hirax" Baričák. Slová songu Jastrab majú predsa len tradičnejší a pohanskejší rozmer, nechýbajú ani vydarené metafory a rečnícke otázky.

 
Koncertom a krstom vo Vrútkach odštartovali Ramchat turné s legendárnou slovenskou bandou Depresy. Vo februári uvidia fanúšikovia kapelu v ďalších piatich mestách. Okrem Depresy sa na pódiách predstavia aj iní hostia v závislosti od regiónu. Lístky na koncerty s Depresy nájdete v sieti Predpredaj.sk.

2. 2. - Žilina, Smer klub 77 (hostia: ŽiariSlav a Bytosti, Strigôň)
8. 2. - Banská Bystrica, Tartaros (hostia: Big Boss, I.N.R.I.)
9. 2. - Senica, Club 61 (hosť: Soul Wild Aeon)
15. 2. - Košice, klub Colloseum (hostia: Depresy, IRIA) - vstupenky
16. 2. - Prešov, klub Amfiteáter (hostia: Depresy, IRIA) - vstupenky

Text: Marek Danko
Foto: Macej

Súvisiaci interpreti: Depresy