Slovenský indie pesničkár Daniel Buc alias daniel b v druhej polovici roka 2023 postupne vydal tri single nobody, emma a towns. Predznamenali jeho debutový album songs of youth & innocence, ktorý pred pár dňami (26.1.) uzrel svetlo sveta.

Zbierka desiatich indie-folkových piesní je zameraná na príbehovosť textov a minimalistickú produkciu, v ktorej precítený spev doprevádzajú zborové harmónie a atmosférické gitary. Takýto zvukový obraz a celkový emočný nádych albumu daniel b plánoval už dlhšie.

"Odkedy som prvý raz začal písať pesničky, keď mal som možno pätnásť rokov, chcel som, aby bol môj debutový album čistý, akusticky založený album nahratý v lo-fi, DIY štýle. Chcel som si urobiť sám všetko od písania, nahrávania až po mix. Táto idea bola silno inšpirovaná sólovou tvorbou Johna Fruscianteho, ktorý bol toho času jeden z mojich obľúbených hudobníkov a následne ešte viac umocnená, keď som sa zamiloval do albumu For Emma, Forever Ago od kapely Bon Iver," prezradil hudobník svoje inšpirácie.

Zraniteľnosť, nostalgia a podmanivý hudobný minimalizmus

V textoch piesní sa autor venuje klasickým témam od lásky a zlomeného srdca (wayside, unstained love), cez seba-pochybnosti a osamelosť (nobody, driving) až po smrť, ktorej prítomnosť je citeľná v piesni boatman calls. "Tento album je akoby zhrnutím posledných pätnástich rokov môjho života a plný nostalgie, melanchólie a túžbou za niečím dávno ušlým. Mám pocit, že som ešte nikdy nebol tak zraniteľný ako v týchto songoch. Chcel som k nim pristupovať otvorene a úprimne, a tým pádom nimi zachytiť intímnosť, rozhovor medzi mnou a hudbou v nich."

Piesne na albume obsahujú minimálny počet nástrojov, vo väčšine sú to iba akustické gitary. Tie boli použité celkom tri, každá skladba bola nahratá pomocou jednej, alebo kombináciou dvoch gitár pre zachytenie špecifickej atmosféry. Pozorný poslucháč môže ale miestami zachytiť jemný zvuk ukulele v piesni driving. Ďalej na nahrávke sa produkcia rozširuje a v piesňach unstained love a promise môžeme počuť basovú gitaru, elektrické gitary, či jednoduchý beat, ktoré rozširujú sonický obraz ďalej. Produkčne sa na záver uzavrie pomyselný kruh piesňou last cigarette, ktorá je znovu raz "na kosť" minimalistická.

K intímnemu nádychu albumu prispelo tiež využitie obmedzeného množstva nahrávacieho príslušenstva a techník. Akustické nástroje boli takmer výhradne nahraté pomocou jedného Lewitt LTC 140 mikrofónu a vokály pomocou Lewitt MPT 540, ktorý svojou náturou evokuje "temnejší" zvuk. Nahrávanie a mixovanie albumu boli výhradne pod taktovkou Daniela Buca. O mastering sa postaral známy a slovenskými umelcami často vyhľadávaný český zvukový inžinier Tomáš Karásek z pražského štúdia Gargle & Expel.

Hudbu k piesni nobody doprevádzajú zábery z krátkeho filmu A day in Deal od Emmy Janovcovej, mladej slovenskej filmárky a absolventky londýnskej University of Westminster. Film bol natočený na Super 8 mm film a atmosférou podčiarkuje melanchóliu v piesni.

Vizuál albumu songs of youth and innocence vytvorila talentovaná fotografka Kvet Nguyen, s ktorou daniel b spolupracoval už od vydania EP tidal wave (2021). Album vyšiel ako limitovaná edícia kaziet cez slovenské vydavateľstvo Start Track, digitálne na všetkých streamovacích platformách a ako digital download.

Daniel Buc alias daniel b na seba prvýkrát upozornil v roku 2021 päťskladbovým EP tidal wave, ktoré bolo vydané aj na kazetách vydavateľstvom ZTapes. O rok neskôr vydal singel silhouette a pracoval na nových skladbách. V auguste 2023 oznámil vydanie debutového albumu singlom nobody. Sólovo vystupuje doprevádzaný akustickou gitarou a známy je svojskou interakciou s publikom. Hráva prevažne originálne skladby, ktoré občas okorení coverom niektorej zo svojich obľúbených piesní.

daniel b naživo v Rádiu_FM:

Album môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe:

Redakciu Hudba.sk informoval Daniel Buc. Správu sme upravili.