Na husliach hrá od detstva, hrala v rôznych orchestroch aj neklasických hudobných projektoch a je oceňovanou a vyhľadávanou pedagogičkou. Brunhilde Linsel sa však venuje aj vlastnej tvorbe, ktorú predstaví na debutovom albume. Prvú ochutnávku zverejnila už minulý rok, inštrumentálnu skladbu s názvom Sfumato/Hmla predstavila spolu s videoklipom.

"Niekedy sa nám naše problémy zdajú ako ranná hmla, ktorá všetko zahalí a nevidíme cez ňu, no potom, počas dňa, sa všetko vyjasňuje a ako odchádza ranná hmla, ukazujú sa jasné črty krajiny. Podobne naše problémy sa zdajú byť najprv veľké a potom menšie a menšie, až vidíme riešenie," hovorí Brunhilde Linsel o inšpirácii k svojej prvej piesni.

"Hlavným zámerom tejto skladby je vyvolať v poslucháčoch pocit pokoja od stresu každodenného života a odhodlanosti," dodáva hudobníčka a autorka. O hudobnú produkciu a mix sa postaral producent Daniel Pastucha v štúdiu Patt Production v Košiciach. Videoklip sa nakrúcal v krásnej prírodnej scenérii, o kameru a strih sa postaral Franky Stružák (Vidia Production).

"Kompozičným základom sóla huslí Brunhildy Linsel sú improvizácie s energickým barokizujúcim figuračným typom melodiky, hraným s veľkým zanietením a profesionalitou. Skladbu sformovala v oblúkovej forme a interpretuje s potrebným gradačným ťahom. Husľové sólo dotvára produkcia – sprievod Daniel Pastucha, ktorý sólo huslí štylizuje do súčasnosti hlavne prostredníctvom rytmu, dodávajúcemu jej hudbe tep a zvýrazňujúci energiu hudby. Doplnený je štylizáciou sláčikového ansámblu a od vrcholu skladby vokálnou harmóniou, všetko tvorené na syntetizátore, resp. počítači. Spolu tvoria harmonický celok, umocnený pôsobivým videom Frankyho Stružáka," píše o skladbe Sfumato/Hmla hudobná kritička Jana Pavlinská.

Brunhilde Linsel je pedagogičkou huslí na ZUŠ Košiciach. Je absolventkou Konzervatória v Košiciach a Akadémie umení v Banskej Bystrici v hre na husliach. Na husliach začala hrať ako sedemročná. Je laureátkou súťaže pedagógov Chalupkovo Brezno a získala aj ďalšie ocenenia za pedagogickú činnosť v Košiciach aj v iných mestách. So svojimi žiakmi sa pravidelne zúčastňuje slovenských súťaží, kde získali viacero ocenení.

Ako huslistka hrala vo viacerých orchestroch, koncertne vystupuje aj sólovo a pôsobila tiež v rôznych hudobných zoskupeniach a hudobných žánroch, ako je country alebo pop. Hrá na klasických a elektrických husliach. Jej hudobný štýl spája klasické a moderné žánre, hudbu z filmových soundtrackov, ako aj populárnych skladieb. Momentálne pracuje na svojom debutovom albume v štúdiu, kde nahráva vlastnú hudbu.

Redakciu Hudba.sk informovala Brunhilde Linsel. Správu sme upravili a doplnili.