Na novom mestskom festivale BA City Beats sa predstaví londýnska elektronická formácia Rudimental, ktorá s hitom Waiting All Night len pred týždňom ovládla britský rebríček singlom. Na festivale vystúpi aj bubeník Martin Valihora v jedinečnom projekte s flautistkou a speváčkou Glendou López.

Anglické kvarteto Rudimental vzniklo v roku 2010 ako projekt Piersa Aggeta a Kesiho Drydena, ku ktorým sa pridali Amir Amor a DJ Locksmith. Po skladbách Deep in the Valley, SpeedingSpoons sa zdalo, že veľká hudobná kariéra pre nich zostane len nesplneným snom, no opak bol pravdou. V máji 2012 totiž vydali singel Feel the Love s hosťujúcim Johnom Newmanom, s ktorým nečakane dobyli britský rebríček singlov. Do konca roka 2012 sa z neho v Británii predalo vyše 600-tisíc kópií a skladba sa stala 16. najpredávanejším singlom roka. Veľkým hitom bola vlani aj v Austrálii, na Novom Zélande a v mnohých štátoch Európy.


Takýto nečakaný úspech mohol vyvolať obavy, že formácii prischne nepopulárna nálepka "one-hit wonder", teda interpret jedného hitu, no štvorica muzikantov sa s prvotným úspechom neuspokojila. Na jeseň sa prezentovali tanečným kúskom Not Giving In a len pred pár dňami im vyšiel ďalší singel Waiting All Night s hosťujúcou Ellou Eyre, s ktorým sa im opäť podarilo ovládnuť UK Chart. Stalo sa tak pred týždňom, aktuálne sú na druhom mieste.

"Ešte pred rokom sme mali normálne zamestnania. Sme nesmierne vďační, že naša kariéra sa uberá takýmto smerom," uviedol po tomto úspechu jeden z členov Amir Amor. Práve dnes kapela vydáva debutový album Home, na ktorom sú všetky jej doterajšie hity.


Festival spestrí aj medzinárodný jazzový projekt

Glenda López Exposito je mladá speváčka a flautistka z Havany, ktorá žije striedavo na Kube a na Slovensku. Talentovaná kráska má hudbu v krvi, je už treťou generáciou rodiny profesionálne sa venujúcej hudbe. Glenda, ktorá s hudbou začínala už v piatich rokoch, obľubuje jazzové štandardy i latino a rada tieto štýly kombinuje. Na Slovensku už koncertovala s poprednými jazzovými muzikantmi, napríklad Milom Suchomelom, Petrom Preložníkom alebo Petrom Lipom.

Na BA City Beats svoje sily spojí s azda najznámejším slovenským jazzovým bubeníkom Martinom Valihorom. Vyštudoval na prestížnej Berklee College of Music v Bostone a prešiel si mnohými domácimi kapelami, napríklad IMT Smile, Prúdy alebo Collegium Musicum. Často spolupracuje aj so zahraničnými inštrumentalistami, medzi najpamätnejšie patria jeho koncerty s klaviristkou Hiromi. López Exposito a Valihora si spolu zahrajú v medzinárodnej zostave, do ktorej si pozvali špičkových hudobníkov z Kuby a USA.


Na festivale BA City Beats, ktorý sa uskutoční v termíne 20. a 21. júna, sa predstaví aj Aloe Blacc, Everything Everything, Stereo MCs (DJ set), The Orb, Hadouken!, Danko Jones, Terry Poison, Tosca, The Boxettes, Vec, Jana Kirschner a Tomáš Sloboda s projektom Sounds Like This. Ďalšie mená organizátori zverejnia už na budúci týždeň. Dejiskom festivalu bude Tyršovho nábrežia a klub LOFT!, kde sa budú konať afterpárty. Permanentky na podujatie sa predávajú v cene 39 eur.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér festivalu.

Súvisiaci interpreti: Rudimental