Vo veku 61 rokov zomrela austrálska hudobníčka Anita Lane. V 70. a 80. rokoch mala vďaka vzťahu s Nickom Caveom blízko k jeho kapelám The Birthday Party a The Bad Seeds. Je spoluautorkou textov niekoľkých skladieb z ich raných albumov a istý čas bola dokonca členkou druhej menovanej skupiny, kde hrala na klávesoch a spievala vokály.

S členmi kapely - Mickom Harveym, Blixom Bargeldom a Barrym Adamsonom - neskôr spolupracovala aj na ich ďalších projektoch (vrátane Einstürzende Neubauten a Die Haut). Vydala tiež dva sólové albumy Dirty Pearl (1993) a Sex O'Clock (2001). 

Medzi skladbami, na ktorých textoch sa Anita Lane v 80. rokoch spolu s Nickom Caveom autorsky podieľala, sú napríklad A Dead Song z albumu The Birthday Party - Prayers on Fire (1981), Kiss Me Black (TBP - Junkyard, 1982), From Her to Eternity z rovnomenného albumu kapely Nick Cave and the Bad Seeds z roku 1984 alebo Stranger Than Kindness z jeho nasledovníka Your Funeral, My Trial (1986).

Na albume Murder Ballads (1996) sa zase podieľala ako speváčka v skladbách The Kindness of Strangers a Death Is Not The End a s Einstürzende Neubauten si zaspievala v skladbách Blume a Wüste z albumu Tabula Rasa (1993).


Nick Cave: Bola z nás najbystrejšia a najtalentovanejšia

Na webe Red Hand Files, kde Nick Cave veľmi úprimne komunikuje s fanúšikmi, v otvorenom liste priznal, že ho smrť Anity Lane hlboko zasiahla. "Myslíte si, že už máte smútok zo straty zvládnutý, že ste spoznali jeho mechaniku a stali sa silnejšími, múdrejšími a odolnejšími. Myslíte si, že už vás nič viac na tomto svete nemôže zraniť - a potom zomrie Anita," napísal spevák, skladateľ a poet, ktorý v roku 2015 stratil 15-ročného syna Arthura.

V spomienke na svoju bývalú priateľku, inšpiráciu a spoluautorku niektorých z jeho najikonickejších piesní, tiež napísal: "Každý s ňou chcel pracovať, ale bolo to ako snažiť sa chytiť svetlo do fľaše. Mick Harvey ju dokázal dostať do nahrávacieho štúdia (...) Bola z nás všetkých najbystrejšia a najtalentovanejšia, s veľkým náskokom.”

"Pred dvoma mesiacmi som sa s ňou rozprával cez telefón a zdala sa mi byť vzdialená milión míľ. Milovala svoje deti ako nič iné na svete. Boli jej pýchou a radosťou. Bolo zároveň ľahké aj desivé milovať ju. Zostáva po nej veľké, plačúce prázdno," uzatvára Nick Cave svoj list a poctu jednej z najdôležitejších žien svojho života.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Theredhandfiles.com)
Foto: Mute Records

Súvisiaci interpreti: Anita Lane