Po nedávnej spolupráci s Džumelcom sa košický producent a inštrumentalista predstavuje poslucháčom v odlišnej podobe. Už v minuloročnom remixe Deža Ursinyho Letní ľudia naznačil, že staršia slovenská hudba môže dobre fungovať aj so súčasnými tanečnými beatmi. Teraz prichádza Lolokar s remixom piesne Deň po láske Petra Lipu.

Známy štandard Nature boy nahral nestor slovenského jazzu Peter Lipa na svoju debutovú platňu Neúprosné ráno. Pôvodná verzia, v úprave Petra Breinera z roku 1984 ctí najznámejšiu interpretáciu Nata Kinga Cola. Peter Šafránek jazzovú baladu so slovenským textom Milana Lasicu po takmer štyridsiatich rokoch aktualizuje do prekvapujúcej deep-housovej podoby.

Lipov clivý nápev "Chcem zabudnúť..." sa prirodzene spája s úvodnými zasnenými analógovými syntetizátormi. S nástupom beatu sa po chvíli objavuje Breinerov klavír, ku ktorému sa pridáva groovujúca basgitara Adama Richtera. Skladba graduje do pulzujúceho tanečného refrénu, keď sa zrazu objaví alt-saxofón Jána Kopčáka, ktorý presúva tanečný house do vôd nu jazzu. Pieseň končí v charakteristickej Lolokarovej wahwahovej ozvene.

Zámer oživiť v novej forme staršiu pôvodnú slovenskú skladbu 42-ročný hudobník okrem sólového projektu realizoval aj v domovskej kapele Cha Bud!. Na singli If you want to fall od Collegium Musicum s košickou fusion-jazzovou kapelou spolupracovala speváčka Dennyiah.

"S Petrom Lipom som sa prvýkrát stretol na otcových vinylových platniach z 80. rokov. Neskôr ako divák na koncertoch v košickom GESku či preplnených chodbách džezákov v PKO. Bolo to ako sen, keď uviedol náš koncert na BJD v roku 2016. Skupine Cha Bud!, pokrstil aj debutový album Nice To Eat You. Práve na krste v Nu Spirit Clube mi Peter Lipa podpísal otcove platne. Možno vtedy sa začala rodiť myšlienka, ktorú som teraz zrealizoval ako elektronickú poctu k životnému jubileu najvýznamnejšej postavy slovenského jazzu."      

Mix a master v réžii Pavla Jeňa vznikol v Štúdiu Musilogy v Košiciach, kde Cha Bud! aktuálne nahrávajú svoj druhý album. Vo videoklipe sú použité zábery z televízneho hudobného portrétu Kamarátka samota v réžii Juraja Takáča z roku 1985. Projekt vznikol s podporou Fondu na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Peter Šafránek. Správu sme upravili.