Debutovú platňu Collegium Musicum, ktorá vyšla v roku 1971 v edícii Gramofónového klubu Supraphonu, otvára pre Mariána Vargu netypická skladba If You Want to Fall. Po 50 rokoch ju košická kapela Cha Bud! pripomína energickou prerábkou, ktorú nahrala so speváčkou dua Dennyiah a saxofonistom Máriom "Gapa" Garberom.

Takmer štrnásťminútová kompozícia Mariána Vargu s textom Petra Sallera svojím zvukom a najmä použitím dychov nepatrí k typickej art-rockovej tvorbe legendárnej skupiny Collegium Musicum. V skladbe If You Want to Fall badať aj stopy soul jazzu - žánru, ktorý obsahuje vplyvy blues, soulu, gospelu, či R&B a dôležitú úlohu v ňom hrá hammond organ.

Práve tieto skutočnosti oslovili členov košickej skupiny Cha Bud! k vytvoreniu jedinečnej pocty legende slovenskej hudby. Myšlienka skrsla v hlave gitaristu Petra Šafránka, známeho aj z elektronického projektu Lolokar. V produkcii Pavla Jeňa v nahrávacom štúdiu Musicology prinášajú Cha Bud! charakteristický našlapaný groove, hammond organ Mateja Lazára, bohaté staccata dychovej sekcie so sólom prešovskej hudobnej stálice Mária "Gapu" Garberu, ale najmä spevom Denisy Gajarskej alias Dennyiah, ktorý by určite ocenil aj pôvodný interpret Fedor Frešo.

Talentovaná speváčka sa okrem iného môže pochváliť nedávno vydaným singlom Sense Of The Rain, ktorý vznikol v spolupráci s hudobníkmi zo Snarky Puppy, a len pred pár hodinami zverejnila aj vydarený cover piesne Easy On Me od britskej hviezdy Adele. To, že rovnako blízky ako pop je jej aj blues a soul, potvrdzuje v spolupráci s Cha Bud!. Osemčlenná fusion-jazzová kapela funguje už takmer desať rokov a svoj zatiaľ jediný album Nice To Eat You vydala v roku 2018. Pred ostatnými voľbami nahrala formácia pieseň Holúbky v spolupráci so Sisou Fehér. Unikátna pocta skupine Collegium Musicum vznikla v závere roka 2021 s podporou Fondu na podporu umenia.


Vypočujte si aj pôvodnú verziu skladby z roku 1971:


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Peter Šafránek. Správu sme upravili a doplnili.