Už 17 rokov organizuje občianske združenie Hudba Modre lokálny festival veľkého významu. Prináša do malebného vinárskeho mesta na úpätí Karpát klasickú hudbu a jazz v tej najvyššej kvalite a inak tomu nebude ani tento rok.


Festival Hudba Modre venuje každý rok veľký priestor slovenským osobnostiam. 17. ročník venovali organizátori dvom výročie oslavujúcim skladateľom: Iljovi Zeljenkovi (1932 – 2007) a Marekovi Piačekovi (*1972). Program festivalu v sebe spája tradičné, rokmi preverené s novým, inšpiratívnym a neraz aj provokatívnym, nabádajúcim k zamysleniu, zastaveniu, k hlbšiemu obsahu.

Okrem tradičnejšieho repertoáru odznejú viaceré skladby Zeljenku v podaní rôznych interpretov a na objednávku festivalu bude v premiére uvedená skladba Mareka Piačeka Trio pre klarinet, violončelo a klavír venované Bergerovmu Triu. Tento rok rozšíril festival svoje trvanie o ďalší deň a prinesie viacero originálnych podujatí.

"Jednou z noviniek bude napríklad Cinekoncert s premietaním nemej grotesky so živou hudbou saxofónového kvarteta z roku 1916, ďalšou budú raňajky s Lotz Triom či mimoriadne sprístupnená chata skladateľa Ilju Zeljenku v Modre – Harmónii, v ktorej strávil takmer 40 rokov svojho života. Sme nesmierne vďační rodine Demešovcov, ktorá chatu vlastní, že ju pre návštevníkov festivalu pro bono sprístupnila, a budeme sa môcť na chvíľu ocitnúť v priestore, ktorý sa maestrovi na dlhé roky stal domovom, oázou a tvorivým útočiskom v ťažkých obdobiach. Nesmierne sa teším aj na raňajky s Lotz Triom – úžasnými, a vo svete možno aj známejšími, hráčmi na basetové rohy. A čo to ten basetový roh je, sa dozvedia zvedavci, ktorí prídu v nedeľu 21.8. na raňajky do Cuvée v Modre," povedal riaditeľ festivalu Ladislav Fančovič.

Jazzový koncert prinesie medzinárodný projekt Jazz Divas , v ktorom sa predstaví päť skvelých jazzových speváčok – Američanka Dena DeRose, Adriena Bartošová, Lucia Lužinská, La Jana Dekánková a Silvia Josifoska. Sprevádzať ich bude Gabo Jonáš Trio. Každoročná spolupráca profesionálov so začínajúcimi umelcami sa odzrkadlí v koncerte žiakov a pedagógov ZUŠ v Modre, ale aj na koncerte Myozesovho Kvarteta s Evou Šuškovou, s ktorým bude ako hostka účinkovať mladá nádejná flautistka Johanna Horniková, žiačka ZUŠ.

Na všetky koncerty festivalu je voľné/dobrovoľné vstupné. Z verejných zdrojov festival podporili: Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Jana Dekanková.