Vidieť naživo veľké kapely a skvelých hudobníkov je ten najlepší spôsob, ako si užiť hudbu. Aj túto jeseň na Slovensko zavítajú viaceré známe kapely a bude teda veľa príležitostí nesedieť doma.

Magnet týždňa

Tohto roku sa s koncertami výborných kapiel na Slovensku roztrhlo vrece. Aj na jeseň sa môžeme tešiť na celkom peknú nádielku. Od októbra do decembra sa tu postupne predstavia Enter Shikari (10. október), Entombed A.D. (16. október), Bury Tomorrow (4. november), Suicide Silence (30. november) a kapela Stahlzeit (tribute Rammsteinu, 10. december).

Už tento utorok prídu do Randalu hardrockové švédske baby Crucified Barbara a 12. októbra heavymetaloví titáni Rage. Progressive rockeri si prídu na svoje na koncerte Anathemy 22. októbra, priaznivci temnejšieho elektra sa môžu tešiť na Laibach (6. december) a pohania či folkeri uvidia ArkonuEluveitie (11. december). A túto jeseň opäť príde aj Tarja Turunen (7. november). Ak sme na nejaký koncert zabudli, pokojne doplňte v komentároch. (pm, ak)


Šrot týždňa

Zdravotné problémy, ktoré znemožnili zakladajúcemu členovi a gitaristovi AC/DC Malcolmovi Youngovi pokračovať v pôsobení v kapele, síce začali už pred niekoľkými mesiacmi, no až tento týždeň sa fanúšikovia dozvedeli podrobnosti, ktoré sú obzvlášť smutné. Podľa denníka The Sydney Morning Herald prekonal známy hudobník porážku a trpí demenciou (viac info).

Malou útechou pre fanúšikov sú aspoň útržky nového nového songu kapely s názvom Play Ball, ktoré odzneli v upútavkách na prichádzajúcu sezónu americkej bejzbalovej ligy. Potešila aj správa, že nový album AC/DC vyjde už na jeseň. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa

(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Nový Devin Townsend! Čakanie na 13. marec a jeho koncert v bratislavskom MMC začína byť znesiteľnejšie.


Weezer
prichádzajú s novým albumom Everything Be Alright In The End. Mám od nich celú diskografiu a myslím, že ani desiata štúdiovka ma nesklame.


Electric Wizard
sú fascinujúca banda. Robil som s nimi rozhovor ešte v roku 2000 k bájnej doske Dopethrone, veľmi sa teším, že aj v roku 2014 kúzlia zvukové steny obludných rozmerov. Time To Die je výborný album.


Warrel Dane, jeden z najlepších metalových spevákov všetkých čias, pôsobil pred slávnymi Nevermore vo formácii Sanctuary. Tá sa po neuveriteľných 25 rokoch vracia s albumom The Year The Sun Died. Jeden z najsilnejších comebackov tohto roka.


Oravsko-bratislavská kapela [sic] má nové video k novému albumu Commotion. A zahrá si úplne naživo v štúdiu Rádia_FM už tento pondelok od 22:00 v metalovej show Headbanger_FM.


Novinky

Nový album od Machine Head s názvom Bloodstone & Diamonds tu bude čo nevidieť. V rámci prípravy kapela cez týždeň zverejnila nový song – Now We Die. Je to sedem-minútová šupa, ktorá ale mohla byť pohodlne kratšia. (pm)


Madball tu ospevujem furt, takže iba v skratke – majú nové video. Volá sa Doc Marten Stomp. A vy si ho môžete pozrieť nižšie. Určite tak spravte. (pm)


Podobne je na tom v našej rubrike aj Sick Of It All. Nového albumu sa už nevieme dočkať, zatiaľ tu máme aspoň ďalšiu skladbu – Get Bronx.


Mlaďasi Vanna sa na predošlé dva kúsky nechytajú, ale tiež stoja za vypočutie. Personal Cross je celkom fajn skladba s dobrým videom. (pm)


Na nový album poľských Decapitated som sa tešil ako malé decko. Aktuálne je dostupný na vypočutie zadarmo na stránke Metal Hammer. Je dobrý? To nechám na vás, lebo každému sa páči niečo iné. Ale ak inklinujete k technickému death metalu, tak neváhajte. Blood Mantra sa vám bude páčiť. (pm)

Ozzy Osbourne vydáva best of kolekciu svojej tvorby pod názvom Memoirs of a Madman. Pôjde o CD s výberom 17 najväčších hitov tohto hudobníka, spolu s dvomi DVD. Na prvom DVD disku nájdete všetky videoklipy jeho kariéry a na druhom výber zo 17 živých vystúpení od roku 1981 do roku 2001 plus mnohé rozhovory. Kompletný tracklist tohto vydania si pozrite tu. Kolekciu doprevádza aj trailer. (ak)


Dva roky trvalo, kým švédska deathmetalová superskupina Bloodbath našla a zverejnila meno svojho nového vokalistu. Kapelu v roku 2012 opustil Mikael Akerfeldt, inak líder parádnych Opeth. Jeho nasledovníkom je prevapujúco Nick Holmes z Paradise Lost. Exkluzívnu zostavu pre Vašu informáciu dopĺňajú Anders "Blakkheim" Nyström a Jonas Renkse (obaja z Katatonie), Martin Axenrot (bubeník Opeth) a Per "Sodomizer" Eriksson (nová posila Katatonie). Spoločne po šiestich rokoch v novembri vydávajú novú štúdiovku Grand Morbid Funeral a streamujú z nej prvú skladbu, Unite In Pain. Pekne brutálne. Počúvajte na serveri Metal Hammer. (ak)

Preslávená postavička z anglickej kapely Cradle of Filth, Dani Filth, má nový projekt, v ktorom zdá sa bude viac spievať ako vrieskať. A nie je to nevyhnutne pozitívna vec. Nový videoklip zoskupenia Devilment na svojom začiatku upozorňuje na epileptické záchvaty, ktoré môže spôsobiť. Mne záchvat skoro privodil ten zvuk. Čo vy na to? (ak)


Austrálska superduperproggy metalová formácia Ne Obliviscaris (po našom Nezabudni), streamuje druhú skladbu z pripraveného nového albumu Citadel. Melancholická jednohubka bude určite slúžiť len ako predel pred veľkými vecami, ktoré sa na albume udejú, ako napríklad predchádzajúca skladba. Treba povedať, že pri tomto albume si nikto názvy skladieb pamätať nebude a tak ich označme jednoducho: Novú trojku počúvajte na tomto odkaze a staršiu dvojku (vlastne jej tretiu časť) sme linkovali minule. (ak)

Server Metalsucks, ktorý ovplýva nepriestrelným humorom a skvelou hudbou pre nás objavil dve zaujímavé grupy. Extrémna kapelka Toothgrinder vznikla v roku 2010 v New Jersey. Posekané rytmy, na ktorých svoju podobu zakladajú, prebrali od The Dillinger Escape Plan, ich vokalista však medzi divokými riadkami znie kultivovane, ako Mike Patton. "Ak by moderná verzia Faith No More prerazila v súčasnosti, zneli pri presne takto", povedal na ich adresu Vince Neilstein. Kapele v novembri vychádza tretie EP na značke Spinefarm Records. (ak)



Druhou peckou s lahodným zvukom je talianska kapelka Adimiron. Kapela s pätnásťročnou históriou na troch štúdiovkách prešla viacerými žánrami, aby v roku 2014 zakotvila na progresívnom metale rôznorodých farieb a nálad. Tony inšpirácie na prvé počutie prichádzajú od Američanov Mastodon, no gitarové hradby, ktoré prýštia s každou sekundou, dávajú spomenúť aj na posledné počiny The Ocean. Kritik môže namietať, že ide o čistý derivát, avšak Adimiron znejú veľmi luxusne. Skladba Redemption sa objaví na štúdiovke Timelapse, ktorá vyjde taktiež v novembri. (ak)



Haluz týždňa

99 Red Baloons nie je zrovna hard, ani heavy. Ale zahrať túto skladbu iba na červených balónoch je jednoducho super. O virálne video sa postaral Andrew Huang. (pm)


Každý máme svoj vlastný spôsob, ako si užiť koncert obľúbenej kapely. Niektoré sú ale minimálne netradičné. Potvrdzuje to aj tento pán, ktorý si na Rivers of Nihil zatancoval slušné boogie.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: darkside.ru

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Suicide Silence