Bratislavská skupina Hex sa dala na filmovú hudbu. Skomponovala titulnú pieseň k novej česko-slovenskej detektívnej komédii Wilsonov. Singel Wilson City je o Bratislave, ktorá sa po 1. svetovej vojne mohla stať súčasťou USA a mesto v tom čase reálne nazývali podľa vtedajšieho amerického prezidenta Woodrova Wilsona. Pesničku zahrajú aj na koncertom turné v novembri.

"Koncom leta nás oslovil hudobný skladateľ Michal Novinski, či by sme nechceli spraviť pieseň k tomuto filmu. Film poetikou nadväzuje napríklad na slávnu snímku Adéla ješte nevečeřela. Páčilo sa nám to a keďže Fefe mal rozrobenú staršiu pieseň o Bratislave, rozhodli sme sa, že to skúsime," vysvetľuje skladateľ, spevák a gitarista skupiny Hex Peter "Ďuďo" Dudák.

"Našľapanejší" filmový Hex

"Základ tej pesničky som mal hotový už pred šiestimi rokmi. Keď prišla ponuka napísať pieseň k filmu, tak sme vedeli, že máme na čom stavať. Bola to náhoda, ktorá prišla vhod. Prerobil som text na reálie Wilson City, Ďuďo dokončil aranžmán, trochu prerobil refrén. Michal Novinski prispel orchestrálnymi partmi a špeciálnou filmovou časťou piesne, kde znejú aj filmové dialógy. Bola to teda taká širšia spolupráca a nová zaujímavá skúsenosť," dopĺňa Martin "Fefe" Žúži. 

Pôvodná verzia piesne bola celkom iná, folková. Teraz znie oveľa tvrdšie. Podľa "hexákov" je to pozitívna zmena: "Ďuďo to zobral do parády, pridružila sa väčšia gitarovosť a väčšia našľapanosť. To sa páčilo tvorcom filmu, aj celej kapele. Väčšinou si schvaľujeme pesničky všetci spolu a tak to bolo aj tento raz. Sme spokojní a veľmi zvedaví, ako pesničku prijmú poslucháči."

Retro jazda hlavným mestom

Nový singel Wilson City dostal aj unikátnu filmovú podobu. Členovia kapely nakrúcali videoklip v uličkách Starého Mesta, v reáliách súčasnej Bratislavy. Ale tiež na miestach, ktoré tam stáli aj pred sto rokmi, v čase wilsonovského filmového príbehu. Réžiu klipu si zobral na starosť Juraj Krasnohorský, za kamerou stál Lukáš Teren, ktorý spolupracoval na nakrúcaní celého filmu Wilsonov.

"Presúvali sme sa červeným retroautíčkom okolo Dómu sv. Martina, po Klariskej, Uršulínskej a okolo starej budovy Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí. Časť klipu sa nakrúcala na opačnom brehu Dunaja, na Tyršovom nábreží. Je tam aj taký fórik – pohľad na Bratislavu cez filmové plátno a my stojíme pred tým plátnom," približuje bubeník Hexz Tibor "Tybyke" Szabados.

Film Wilsonov je výpravnou detektívnou komédiou inšpirovanou poviedkou Michala Hvoreckého, ktorá sa odohráva v starej Bratislave roku 1919. V snímke sa síce pracuje s množstvom špeciálnych efektov, jeho hlavné kvality sú v špecifickom čiernom humore, zveličovaní a napínavej detektívnej zápletke. Snímku nakrútil režisér Tomáš Mašín, hrá v ňom množstvo českých a slovenských hviezd. Medzi nimi Jiří Macháček, Vojta Dyk, Táňa Pauhofová, Jan Kraus, Richard Stanke či Ľuboš Kostelný. Scenár napísal Marek Epstein, hudbu skomponoval Michal Novinski. Film si môžu diváci v slovenských kinách pozrieť od 1. októbra.

Všetko najlepšie Acoustic Tour 2015:

12. november - Spišská Nová Ves, Kino Mier 
19. november - Bratislava, Stará Tržnica 
23. november - Žilina, Mestské divadlo 
25. november - Trenčín, Piano Club 
3. december - Košice, Spoločenský pavilón 
10. december - Banská Bystrica, Aula Slovenskej zdravotníckej univerzity 

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House.

Foto: Peter Spurny

Súvisiaci interpreti: Hex