Vo veku 76 rokov zomrel niekdajší spevák už nefungujúcej americkej kapely Jefferson Airplane Marty Balin. Naposledy vydýchol vo štvrtok 27. septembra.

Americkému magazínu Rolling Stone potvrdil smutnú správu zástupca skupiny, ktorý však neuviedol príčinu smrti. Hovorca Ryan Romenesko pre agentúru AP povedal, že muzikant naposledy vydýchol v Tampe na Floride počas cesty do nemocnice.

Martyn Jerel Buchwald sa narodil 30. januára 1942 v Cincinnati v štáte Ohio. Preslávil sa v spomínanej kapele Jefferson Airplane, ktorú pomáhal zakladať v roku 1965. S formáciou vydal albumy Jefferson Airplane Takes Off (1966), Surrealistic Pillow (1967), After Bathing at Baxter's (1967), Crown of Creation (1968) a Volunteers (1969). V zostave pôsobil aj ako autor či spoluautor viacerých skladieb, ako napríklad Today, Plastic Fantastic Lover, Comin' Back to Me alebo Volunteers.

Zo skupiny odišiel v roku 1971. S ďalšími členmi kapely neskôr pôsobil vo formácii Jefferson Starship, pre ktorú napísal napríklad hit Miracles. Vydal aj niekoľko sólových albumov. V roku 1996 ho ako člena Jefferson Airplane uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V roku 2016 podstúpil operáciu srdca. 

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív)
Foto: Facebook.com/martybalinmusic

Súvisiaci interpreti: Jefferson Airplane