Kapela Peter Bič Project už o necelý mesiac vyráža na svoje prvé turné. V rámci Just a Tour 2015 plánujú hudobníci vystúpiť v deviatich slovenských mestách. Spolu s nimi sa na jednom pódiu predstavia aj raper Kali či spevák Peter Cmorik. Špeciálnou hostkou bratislavského koncertu bude Katarína Knechtová.

Na turné odohrá Peter Bič Project skladby z oboch svojich albumov, avšak v celkom nových aranžmánoch. "Chceme divákom ponúknuť niečo, čo len tak neuvidia. Setlist budeme skladať z obidvoch albumov, ktoré sme vydali a pesničky budú upravené trošku inak ako ich ľudia poznajú. Niektoré budú znieť úplne akusticky, niektoré trošku viac elektronicky a čo je podstatné, tešíme sa, že si môžeme zahrať naživo aj s Kalim a Petrom Cmorikom. Bolo náročné nakombinovať to tak, aby mali obidvaja čas, takže sa tešíme, že sa to podarilo," uviedol gitarista a líder kapely Peter Bič. 

Kali si spoluprácu s populárnou kapelou veľmi váži. "Pre mňa je to výzva. Hrať so živou kapelou je snom každého hudobníka, speváka alebo rapera. Mal som si už možnosť dva alebo trikrát zahrať s niekým naživo, ale toto bude úplne iná káva. Bude to veľká výzva a veľké dobrodružstvo," poznamenal. Peter Cmorik by zas v rámci turné rád predviedol i novinku zo svojho pripravovaného albumu. "Môj part bude spočívať pravdepodobne v troch piesňach. Chcel by som predstaviť aj niektorú z nových vecí, ktoré teraz nahrávam. Zatiaľ sme s Projectom spolu necvičili, no predstava je taká, že nebudem hrať sólo, ale vystúpime spolu. Oni budú hrať a ja budem spievať," priblížil v rozhovore pre agentúru SITA.

"Album, ktorý teraz nahrávam, je vlastne s Petrom Bičom tiež úzko prepojený, bude sa na ňom totiž producentsky podieľať. Keď som rozmýšľal, koho by som naň oslovil, aby to bolo zas niečo iné a aby sa to niekam posunulo, Peter bol priama voľba. Teším sa už na výsledok, sám som zvedavý, aké to bude. Aj preto vznikla vlastne táto väzba, že budem hrať na jeho turné," prezradil víťaz druhej slovenskej SuperStar.
 
Peter Bič Project sa na turné dôsledne pripravujú. "Každý deň teraz skúšame nové úpravy piesní. Strašne dlho sme koncertovali, takže sme vyšli z toho skúšacieho cyklu a musím povedať, že je veľmi príjemné vrátiť sa do skúšobne. Každý deň tri hodiny skúšame a potom vždy vymýšľame niečo nové, takže je to aj také tvorivé a zaujímavé, veľmi príjemný proces," povedala speváčka Dáša Kostovčík. "Viaceré pesničky sú s novými aranžmánmi, napríklad pieseň Inner Blues je tanečná vec a z pódia zaznie v akustickej podobe," doplnila speváčka pre TASR.

Prečítajte si: Just a Story: Peter Bič Project ukazujú slovenskému mainstreamu možnosť vývoja

Kali a Peter Bič Project v tour buse Zdroj: SITA/Ľudovít VaniherViac fotiek z tour busu

Luxus v špeciálnom autobuse

Počas turné bude kapela s hosťami prebývať v luxusnom obytnom autobuse Fleetwood. Je to vlastne byt na kolesách, vo výbave má spálňu, obývačku s komfortnými sedačkami, WC, sprchu, kuchynský kút kompletným vybavením, práčku, exteriérové sedenie či dokonca vonkajší gril. Bus je plne klimatizovaný, má 2 x TV, DVD prehrávač, TV programy a satelit. V podobných autobusoch cestujú na turné po Európe špičkové svetové hviezdy.

"Napadlo mi to, keď sme boli na jednom festivale. Stretli sme tam priateľov, ktorí nám tento bus ukázali a hneď sme sa doňho zamilovali. Vždy som si chcel vyskúšať žiť na turné v takom autobuse a nie v dodávkach, bol to taký môj sen, a keď som to navrhol kapele, boli z toho úplne nadšení. Dopriali sme si teda trošku luxus, no mám pocit, že to prospeje nielen nám, ale aj ľuďom vôkol, že nás to tak stmelí," podotkol Peter Bič.

"Hlavne je super, že budeme v tom autobuse bývať a počas ciest človek môže kedykoľvek vybrať gitaru a môže skladať pesničky, čiže mám pocit, že ďalší album sa bude volať In The Bus," zasmial sa gitarista, ktorý by chcel v autobuse po každom koncerte usporiadať i autogramiádu pre niekoľko vyvolených. "Bude to limitované, len pre pár ľudí, vymyslíme nejakú súťaž, budeme to dávkovať. Chcem, aby fanúšikovia videli, ako na turné žijeme, aby mohli povedať, že boli v 'obývačke' u Peter Bič Project. Dáška bude upratovať, ja budem variť... Možno niekoho aj pohostíme," uzavrel kapelník s úsmevom.

"Takýmto autobusom som ešte nikdy nešiel, takže sa mi vlastne týmto turné splní dávny sen, veľmi sa na to teším. Cítim sa v ňom skvelo, je to vo vnútri veľmi príjemné. Priznám sa, že som od mája aj poškuľoval po nejakom takom vozidle, ktoré by sa dalo kamkoľvek zobrať a bol by to vlastne dom na kolesách," prezradil Peter Cmorik.

Termíny koncertov Peter Bič Project - Just a Tour 2015:
(hostia: Peter Cmorik a Kali)

24. 11. - Košice, Historická radnica  
25. 11. - Banská Bystrica, Urban Spot  
26. 11. - Prešov, Kino Scala  
28. 11. - Poprad, Rock Fabric 
30. 11. - Bratislava, Ateliér Babylon (+Katarína Knechtová)
2. 12. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note  
3. 12. - Nitra, Nová Pekáreň  
8. 12. - Trenčín, Piano club  
9. 12. - Žilina, Holidany Inn

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Zdroj: SITA + TASR
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project, Peter Cmorik