Kolegovia zosnulej českej speváčky, skladateľky a textárky Zuzany Navarovej, si uctia jej pamiatku sériou benefičných koncertov. Akciu organizujú hudobníci a interpretkini bývalí kolegovia zo skupiny Nerez. Na turné s názvom Andělská Zuzana sa zúčastnia aj ich nasledovníci z formácie Neřež, ostravská kapela Filip M. či slovenská speváčka Katarína Koščová.

V každom z miest sa fanúšikovia a fanúšičky môžu tešiť aj na špeciálnych hostí, ktorými budú napríklad Marie Rottrová, Pavlína Jíšová, Ewa Farna, Jitka Andrašková, Martina Součková, Zuzana Homolová a ďalší. Jediné vystúpenie na Slovensku odohrajú 5. decembra v Dome kultúry Ružinov.

Český rozhlas v priamom prenose odvysiela koncert, ktorý sa uskutoční v deň 10. výročia speváčkinho úmrtia v Klicperovom divadle v Hradci Králové. Turné vyvrcholí 10. decembra v Prahe, kde vystúpia skupiny Neřež a Filip M., speváčky Katarína Koščová, Marie Rottrová, Ewa Farna a duo eFeM. Výťažok z predaja vstupeniek poputuje na konto združenia pacientok postihnutých rakovinou prsníka Mamma Help. K turné vychádza zároveň aj album fiktívnej swingovej kapely Stainless Swingers s názvom Deset tanců na hraně. Piesne nahrali muzikanti z kapiel Melody Makers, Eve Quartet a Neřež, herci Jiří Lábus a Jiří Schmitzer a frontman skupiny Chinaski Michal Malátný.

"Novinári sa ma často pýtajú, aká Zuzana bola. Mal som tú česť byť jednou stranou výrazného tvorivého trojuholníka menom Nerez. Zuzana Navarová a ja sme sa vlastne neustále predvádzali pred tým tretím z nás - výborným aranžérom Vítom Sázavským. Táto tvorivá a zdravo si konkurujúca atmosféra v kapele bola hlavným motorom nášho snaženia. Predovšetkým zásluhou Zuzany sa folk postupne presťahoval od táborových ohňov do klubov a divadiel. V ‘zázračnom‘ roku 1982 vrcholila nová vlna českého rocku, ale i v akustickej hudbe sa objavilo mnoho nových a výrazných osobností: Karel Plíhal, Jaromír Nohavica, Jaroslav Ježek so skupinou ČP8, skupina bratov Ebenovcov - a Nerez so Zuzanou Navarovou," vyjadril sa Zdeněk Vřešťál.

Zuzana Navarová sa narodila 18. júna 1959. Hudobnú kariéru odštartovala v roku 1980 so spomínanou skupinou Nerez. Prvý sólový album Caribe (1992) nahrala s Caribe Jazz Quintet. Neskôr spolupracovala s kolumbijským pesničkárom a gitaristom Ivánom Gutiérrezom, s ktorým vydala štúdiovku Tres (1995). So skupinou Koa, ktorej členom bol i slovenský spevák Mário Bihári, nahrala napríklad albumy Skleněná vrba (1999), Zelené album (2000), Barvy všecky (2001) alebo Jako Šántidéví (2003).  

Zdroj: SITA
Foto: Navarova.cz

Súvisiaci interpreti: Zuzana Navarová