Nový objav českej popovej scény, chlapčenské duo Ben a Mateo, vstúpil na scénu len pred pár mesiacmi. Od konca letných prázdnin však už dvojica stihla vydať tri single a hoci ide o úplných nováčikov, ich klipy majú státisíce zhliadnutí a rady ich fanúšičiek rýchlo rastú. České médiá začínajú skloňovať pojmy ako nový fenomén či nástupcovia Luneticu.

Ben a Mateo debutovali koncom leta singlom a videoklipom Jsi moje star, o ktorého produkciu sa postaral uznávaný slovenský producent Martin "Maxo" Šrámek zo štúdia LittleBeat. V októbri predstavili druhý singel Beze slov, tentokrát v českej produkcii s hudbou Ondřeja Žatkuliaka a Jara Taubera, textom Jakuba Abdeslama a klipom z produkcie Filipa Lépeša.

Len pred pár dňami dvojica predstavila svoj tretí singel. Novinka má názov Až ke hvězdám a Ben a Mateo na nej spolupracovali s rovnakým tímom ako pri predošlom singli. Hudbu zložil Ondřej Žatkuliak, ktorý spolupracuje s kapelami Kryštof či Mirai, o text piesne sa postaral Jakub Abdeslam a produkcie videoklipu sa zhostil Filip Lépeš, ktorý má na konte výrobu klipov pre Rytmusa, Majka Spirita, Mareka Ztraceného, Davida Kollera či Terezu Kerndlovú.

Speváci a ich tím využili aktuálne obmedzenia a získali naozaj netradičnú lokáciu na nakrúcanie klipu - zatvorený a vypustený pražský aquapark, ktorý im a kamere v týchto dňoch ponúkol pohľady a možnosti, aké sa pravdepodobne už nenaskytnú. "Užili sme si to, vďaka skvelej partii ľudí okolo nás a neobyčajným záberom, ktoré sme vytvárali," spomína Ben. "Presne tak, a zároveň to bola veľká sranda," dodáva Mateo.


Kto sú Ben a Mateo?

Ben, vlastným menom Benedikt Kis, má 13 rokov a pochádza z hudobnej a umeleckej rodiny. Okrem spevu sa venuje hre na klavíri a na gitare. Popri hudbe je jeho veľkým hobby karate, v ktorom má hnedý opasok. Odmalička mal skúsenosti s herectvom, účinkoval v reklamách a má za sebou tiež niekoľko filmových úloh. Zahral si rolu malého Maximiliána v rakúskom historickom filme Maximilián.

Dostal tiež úlohu v úspešnom americkom neo-noir fantasy seriáli Carnival Row po boku hviezd Orlanda Blooma či Cary Delevingne. Okrem toho si zahral rolu siroty vo filme The Aftermath s Keirou Knightley. Na konte má tiež skúsenosti s divadelnými doskami. V klasickej komédii Williama Shakespearea Skrotenie zlej ženy stvárnil dvojrolu - Katarínu a komorného.

"V skupine je to úžasné, letíme ku hviezdam. Plníme si sny a máme skvelých fanúšikov. S Mateom si veľmi rozumieme. Všetko, čo zatiaľ robíme, je neuveriteľné. Martin Šrámek nám skladal prvú pesničku, boli sme za ním na Slovensku na tri dni a máme skvelé zážitky," uviedol.


Mateo, vlastným menom Mateo Klimek, má 14 rokov. Aj on vyrástol v muzikálnej rodine - každý člen rodiny hrá na nejaký hudobný nástroj a spieva. Mateo hrá od šiestich rokov na gitare a ako samouk sa učí ovládať ďalšie hudobné nástroje. Spolu so súrodencami, ktorí tiež hrajú a spievajú, sa prebojoval do finále súťaže Porta a umiestnili sa na 3. mieste.

Matea môžu diváci poznať z televíznych seriálov Ordinace v růžové zahradě či Modrý kód. Na konte má tiež divadelné úlohy v muzikáloch Tarzan a Billy Elliot. Napriek mladému veku má bohaté skúsenosti s dabingom. Nadaboval už viac ako 200 filmov, zaujímavosťou je tiež jeho dabing hlavnej postavy Willa Byersa v úspešnom seriáli Stranger Things.

"Milujeme fanúšikov, nahrávame pesničky, natáčame klipy... Je to super svet, ale bez fanúšikov by sme neboli nič. Vo dvojici s Benom je to neskutočné, veľmi si rozumieme, trávime spolu aj voľný čas, chceme to spolu ťahať, kým to pôjde."

Po sérii svojich prvých troch klipov sa nové spevácke duo už teší na koncerty. Po uvoľnení protipandemických opatrení sú pripravení na jar vyraziť na turné. Zatiaľ uvažujú o siedmich mestách - Prahe, Brne, Ostrave, Plzni, Českých Budějoviciach, Liberci a Pardubiciach. Zároveň plánujú koncerty aj na Slovensku, ku ktorému majú pozitívny vzťah, keďže práve tu vznikol ich debutový singel.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová. Text správy sme upravili.