Rockovo-metalový festival v hlavnom meste Rakúska načal vlani slušnú tradíciu oslavy tvrdej hudby. Po kapelách ako Muse, Metallica či Kiss aj teraz preberajú headlinerskú štafetu legendy - Rammstein, Iggy Pop a Iron Maiden. O značnú dávku energie sa na Rock in Vienna postarajú aj Slayer, Anthrax, Apocalyptica, Mando Diao či Nightwish.

Na takúto kombináciu si treba pripraviť baterky. Veľa energie totiž bude potrebovať každý, kto chce od 3. do 5. júna zažiť festival Rock in Vienna neďaleko centra Viedne na ostrove Donauinsel. Tak ako vlani, aj teraz zostáva festival trojdňový, no začína sa od piatka a končí v nedeľu.

Hlavným ťahákom prvého dňa sú Slayer, Apocalyptica a Rammstein. Nemecká šestica je známa hlavne spektakulárnymi ohňovými a pyrotechnickými efektmi počas svojich šou. Kapela pripravuje nový materiál až na rok 2017, no ešte predtým sa so svetom podelila o nahrávku a DVD Rammstein in Amerika. Nejde však len o záznam z koncertu v newyorskom Madison Square Garden z roku 2010, ale aj o dokument o 22 rokov fungujúcej industriálno-rockovej formácii.

V piatok bude Rock in Vienna patriť aj japonskej metalovej trojici Babymetal, americkým thrashmetalistom Anthrax, elektronickému heavy metalu v podobe Pain a prídu aj zástupcovia nemeckého neo-rocku Eisbrecher.


V sobotu slot headlinera obsadí Iggy Pop. Americký punk-rockový velikán len pred dvoma týždňami vydal svoju najnovšiu, v poradí už sedemnástu nahrávku Post Pop Depression. Na počine, ktorý vznikal štyri roky, sa podieľali aj Josh Homme a Dean Fertita, členovia skupiny Queens of the Stone Age, spolu s bubeníkom kapely Arctic Monkeys Mattom Heldersom. Prostredníctvom svojich najnovších deviatich piesní chcel Iggy podľa vlastných slov zabudnúť: "Chcel som byť voľný. Aby som mohol byť voľný, potreboval som zabudnúť. A na zabúdanie som potreboval hudbu." Sám pritom toto zabúdanie považuje za svoju najlepšiu tvorbu. Nižši si vypočujte ukážky, celý album môžete počúvať na Deezeri.

Program druhého dňa obohatí hlavne švédska a britská scéna. Z Göteborgu pochádza kapela Graveyard reprezentujúca hard rock, neskôr ich doplní indie a po novom aj synth-rocková formácia Mando Diao z Borlänge. Z Veľkej Británie prídu s čerstvým materiálom Biffy Clyro a Rakúšanom sa prídu pripomenúť aj The Subways, ktorých už aj Slováci mohli niekoľkokrát vidieť naživo. V programe na sobotu by postupne mali pribudnúť ešte ďalšie kapely.


Čo sa týka nedele, tak tam už je program kompletný. O vyvrcholenie sa postarajú finski Nightwish a legenda heavy metalu Iron Maiden, ktorá prinesie svoju novú štúdiovku The Book of Souls. Na nový materiál britskej šestice čakali fanúšikovia od roku 2013, no medzitým sa musel frontman Bruce Dickinson podrobiť liečbe z nádorového ochorenia. Teraz sú však všetci pripravení predviesť sa fanúšikom v plnej forme. Preto zahrnuli aj rakúsky Rock in Vienna medzi zastávky svojho dlho očakávaného The Book of Souls World Tour.

Záverečný deň festivalu ponúkne aj koncerty londýnskych metalistov The Wild Lies, The Raven Age a Dragonforce či amerických kapiel Shinedown a Tremonti. Na Rock in Vienna sa vráti francúzska heavy metalová stálica Gojira a nabitý lineup doplní ešte import z Nemecka - medieval metal v podobe In Extremo, power metal od Powerwolf a thrashmetaloví Kreator


Festival Rock In Vienna sa uskutoční od 3. do 5. júna v jedinečnom prostredí na ostrove Donauinsel vo Viedni. V súčasnosti sú k dispozícii trojdňové vstupenky za 181,40 € a taktiež aj jednodenné vstupenky za 91,40 €.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Zdenko Hanout, PR manažér festivalu pre Slovensko.

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden, Rammstein