Kapela Zrní vystúpením vo väznici na Borech v nedeľu, 28. apríla, oficiálne odštartovala svoj projekt Havlovy děti Havlovi. Koncerty, besedy a ďalšie aktivity spojené s osobnosťou Václava Havla hudobníci pripravujú v spolupráci s Knižnicou Václava Havla pri príležitosti 30 rokov slobody po páde komunizmu. Okrem toho Zrní 31. mája vydajú koncertný záznam z Fóra Karlín.

Myšlienka na ucelenejší projekt Havlovy děti Havlovi kapele napadla počas minulého koncertu, ktorý sa konal pri príležitosti výročia úmrtia Václava Havla na Hradečku na Trutnovsku. Jedným z jeho iniciátorov sa ale neplánovane stal aj kaplán Borskej väznice Blažej Pelán, ktorý Zrní práve v tej dobe ponúkol vystúpenie v jednom z kriminálov, kam režim Václava Havla na prelome 70. a 80. rokov uväznil.

"V textoch kapely Zrní je veľká nádej a viera v lepší život. Práve to odsúdenci potrebujú zo všetkého najviac. Páči sa mi však tiež myšlienka koncertov spojených s osobou Václava Havla, ktorý je symbolom slobody a s našou väznicou mal bezprostrednú skúsenosť," hovorí Pelán, vďaka ktorému vo väznici zahrali tiež Tomáš Klus alebo kapely Traband, Znouzectnost či Živé kvety.

Cena slobody

V Borskej väznici je teraz približne 1300 odsúdených. Koncert Zrní na vlastné oči videla takmer stovka tých najslušnejší. "Tu na Borech na nás téma slobody a neslobody pôsobila obzvlášť silno. Človek si tu uvedomí, ako je sloboda cenná a ako je potrebné si ju vážiť," dodáva frontman kapely Zrní Honza Unger.

Hlavná časť projektu Havlovy děti Havlovi prebehne na jeseň a jeho zavŕšením bude živý prenos z ďalšieho koncertu na Hrádečku, ktorý sa uskutoční 18. decembra. Zrní zahrajú v niekoľkých divadlách, v rámci konferencie k odovzdávaniu Ceny Václava Havla za ľudské práva, počas osláv 17. novembra na pražskej Národnej triede a na ďalších miestach. Súčasťou projektu bude aj výstava menej známych fotografií spojených s osobnosťou Václava Havla a tematická beseda s verejnosťou. Členovia kapely Zrní sa tiež plánujú naučiť úryvok niektorej z divadelných hier Václava Havla, aby si aj týmto spôsobom uctili jeho pamiatku.

Kľúčová pre Zrní je spolupráca s Knižnicou Václava Havla, ktorá je patrónom projektu. "Osobný prístup, nadšenie a energia kapely Zrní sú nám sympatické, preto sa projektu Havlovy děti Havlovi snažíme pomôcť. Hudobníci vďaka tomu vystúpi na októbrovej konferencii spojenej s odovzdávaním Ceny Václava Havla za ľudské práva v Pražskej križovatke a rokujeme aj o jednom špeciálnom bytovom vystúpení. Na výstavu spojenú s jesennými koncertmi im poskytneme niekoľko aj menej známych fotografií Václava Havla," hovorí riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský.


Hrdé Havlove deti

Zrní už skôr svojou hudbou prispeli k projektu knižnice Rok revolúcie 1989, do ktorého je zapojených už cez päťsto škôl. "Aktivity a pomoc Knižnice Václava Havla si veľmi vážime. Cítim, aké je zásadné žiť v slobode, že to nie je samozrejmé a je dôležité si to pripomínať. Byť za to vďačný, oceňovať odhodlanie a silu ľudí, ktorí vtedy o slobodu bojovali, ďakovať im a hlasno sa za nich stavať. Zahráme Václavovi Havlovi tam, kde strávil nejaký čas, či už sedel pri chalupe alebo vo väzení, a postavíme sa tým za neho a za hodnoty, ktoré šíril a za ktoré bojoval. Sme Havlove deti a hrdo sa k tomu týmito koncertami hlásime," uzatvára frontman kapely Zrní Honza Unger.
 
Zrní sa za Václava Havla a hodnoty, ktoré predstavuje, stavajú dlhodobo. Ide tak o prirodzené vyústenie dlhodobých aktivít kapely. Za neoficiálny štart projektu Havlovy děti Havlovi sa dá považovať už vypredaný koncert na streche Lucerny, ktorý odohrali 16. apríla. Práve tam, vnútri tradičného koncertného vizuálu Zrní, ich "hrdinu", prvýkrát zasvietilo "Havlovské srdce".

Presnejšie informácie o projekte kapela bude postupne zverejňovať na webe. Aktuálne sa Zrní ďalej chystajú vydať živý záznam vystúpenia s filharmóniou Hradec Králové z Fóra Karlín z 11. októbra 2017. Na CD a digitálne vyjde 31. mája. Rovnako tento rok kapela tiež v Anglicku plánuje nahrať svoj nový album, ktorý by mal vyjsť v roku 2020.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Tomáš Bláha

Súvisiaci interpreti: Zrní