Pri vzniku jedného z najpredávanejších singlov americkej speváčky Katy Perry Dark Horse boli porušené autorské práva autorov staršej kresťanskej rapovej pesničky. V pondelok o tom rozhodla deväťčlenná federálna porota na súde v Los Angeles. Dnes by sa malo rozhodnúť o výške odškodného, ktoré speváčka bude musieť zaplatiť.

Začiatok prípadu siaha ešte do roku 2014, kedy speváčku a jej tím zažalovali Marcus "Flame" Gray, Chike Ojukwu a Emanuel Lambert. Prišli totiž na to, že bez povolenia skopírovala opakujúci sa hudobný motív z ich skladby Joyful Noise.

Hit Dark Horse z roku 2013, ktorého videoklip má dnes na Youtube viac ako 2,6 miliardy prehratí, má podľa žalobcov v značnom rozsahu podobný rytmus a inštrumentálnu líniu ako ich o štyri roky starší počin. V utorok súd začne rozhodovať o odškodnom pre autorov okopírovanej skladby.

Právni zástupcovia Katy Perry v obhajobe tvrdili, že sporné časti jej piesne predstavujú druh jednoduchých hudobných prvkov, ktoré ak by sa stali predmetom autorského práva, poškodili by hudbe a všetkým skladateľom. Porota pozostávajúca zo šiestich žien a troch mužov však napokon rozhodla, že predmetné časti Joyful Noise sú dosť originálne na to, aby sa na ne vzťahovalo autorské právo.


Jeden z najväčších hitov Katy Perry

Skladba Dark Horse pochádza zo speváčkinho štvrtého albumu Prism a patrí medzi jej najväčšie hity. Celosvetovo sa z neho predalo viac ako 13 miliónov kópií a videoklip k nemu sa stal vôbec prvým videom ženskej interpretky, ktorý dosiahol na službách Youtube a VEVO miliardu pozretí.

Okrem samotnej Katy Perry za zodpovedných z porušenia autorských práv porota uznala aj ďalších piatich spoluautorov piesne vrátane rapera Juicy J, ktorý do nej napísal a nahral rapovú časť, a tiež štyri spoločnosti, ktoré skladbu vydali a distribuovali, vydavateľstvo Capitol Records a trojicu svetoznámych producentov - Dr. Luke, Max Martin a Cirkut.

Ponúkla sa, že v súdnej sieni zaspieva

Proces doposiaľ trval sedem dní a vypovedali počas neho Katy Perry aj spoluautori piesne, pričom tvrdili, že o skladbe Joyful Noise pred žalobou nepočuli, jej autorov nepoznali a ani nepočúvali kresťanskú hudbu. Ako však podotkol právnik Marcusa "Flame" Graya, samotná Katy Perry pôvodne začínala ako speváčka kresťanskej hudby.

Zaujímavosťou z pondelkového súdneho pojednávania je, že 34-ročná hviezda sa v istom momente ponúkla, že skladbu naživo v súdnej sieni predvedie. Jej právnici mali totiž technický problém a nemohli skladbu pustiť. Problém však napokon vyriešili a interpretka na súde nespievala.

Zdroj: SITA (AP, bbc.com), Hudba.sk edit
Foto: reprofoto - Youtube

Súvisiaci interpreti: Katy Perry