Obľúbená speváčka a skladateľka Sima Martausová predstavila nový singel Nenahraditeľná, ktorý za týždeň od zverejnenia na Youtube prekonal hranicu 150-tisíc prehratí. Zaujímavosťou skladby, ktorú Sima zverejnila spolu s pútavým videoklipom, je úplná absencia hudobných nástrojov. Hudobníčku totiž v piesni sprevádza vokálna skupina For You.

Pieseň Nenahraditeľná vznikla v jedno ráno, kedy sa Sima Martausová "modlila hudbou". Následne jej podľa vlastných slov trvalo asi desať minút, kým sa z improvizovanej modlitby stala pesnička. "Mnohé piesne sú pre mňa akoby rozhovormi s Bohom. Tak, ako keď sa rozprávam úprimne s človekom a nemám vopred nacvičené vety, ktoré poviem - rovnako je to pre mňa, keď sa rozprávam s Bohom a chcem mu len tak niečo povedať. A niekedy, keď majú tieto rozhovory formu piesne, tak sa mi akoby rozpráva ľahšie," prezrádza talentovaná pesničkárka.

Začiatky jej hudobnej tvorby sa spájajú práve s piesňami o Bohu (album Vyzliecť si človeka, 2012), neskôr však začala písať piesne, s ktorými sa poslucháči ľahko stotožnia bez ohľadu na to, či sú veriaci. Ani v novinke na prvé počutie nie je jasné, že nie je o vzťahu s mužom, ale o vďačnosti za život vo viere.

"Len tak som si uvedomila, aká som šťastná, že môžem mať ten dar viery v toho, kto pre mňa robí mnohokrát aj nemožné. Že je tu niekto, pre koho je každý jeden človek nenahraditeľný, niekto, kto je schopný obnoviť aj to, čo sa zdá, že už sa obnoviť nedá. To je pre mňa skryté vo vete: 'obleč ma do nového kroja'," približuje skrytý význam textu.


Zaexperimentovať sa jej vyplatilo

Veľký podiel na finálnej podobe piesne má čoraz známejšia slovenská a cappella formácia For You, ktorej členovia účinkujú aj vo videoklipe. "Zoznámili sme sa na jednej benefičnej akcii v kostole, kde spievali aj oni, aj ja. Keď som zložila pieseň Nenahraditeľná, tak mi napadlo, že by mohlo byť zaujímavé, keby sme tú pieseň nahrali s nimi," hovorí Sima. Zrejme však ide len o jednorazový experiment. "Mala som chuť vyskúšať niečo iné, do budúcnosti však chcem ostať verná približne takému štýlu, v akom ma fanúšikovia poznajú."

Vo videoklipe z dielne štúdia MOOVI skromná hviezda prekvapila aj tanečnou choreografiou. Po jej boku sa predstavil tanečník Adam Kmeť, s ktorým ju zoznámil Laci Strike. "Nevnímam samú seba ako nejakú tanečníčku a viem, že ani v klipe netancujem dokonale, ale nejako som si predstavila a vysnívala, že by som chcela tento 'rozhovor s Bohom' v klipe stvárniť tancom," hovorí s úsmevom Sima.

Zároveň priznáva, že nečakala taký veľký úspech skladby a videoklipu. "Toto je niečo, čo sa nedá vedieť, ani naplánovať, ani vybaviť... Len tak som sa modlila, len tak som tú pieseň dala do akordov, len tak sme pieseň nahrali, nakrútili klip, zavesili na Youtube... Nerobili sme okolo toho nič viac a ono sa to rozšírilo. Ďakujem fanúšikom za podporu v tom, čo robím a za to, že môžem s nimi zdieľať svoje vnútro."

Sima Martausová a Adam Kmeť, Nenahraditeľná Zdroj: Youtube / Moovi

For You s dvoma augustovými novinkami

Zaujímavosťou je, že Sima Martausová spoluprácu s For You zverejnila len pár dní po tom, ako skupina predstavila svoj vlastný nový videoklip. Vznikol k a cappella cover skladby Katchi speváka Nicka Waterhousea, ktorá sa minulý rok na jeseň stala veľkým rádiovým hitom v remixe od francúzskeho dua Ofenbach.

K vlastnej verzii piesne ponúkla "slovenská odpoveď na Pentatonix" aj originálny videoklip, ktorá sa nakrúcal jeden deň v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Vďaka použitiu 360° kamery a pretransformovania záberov do formátu "Little Planet" je výsledok jedinečný a ide o prvý slovenský videoklip natočený a finalizovaný týmto spôsobom.


Redakciu Hudba.sk informovali Eva Sládková z agentúry Propaganda House (singel Nenahraditeľná) a Andrej Mann zo skupiny For You (Katchi). Tlačové materiály sme upravili a doplnili.

Foto: Youtube / MOOVI

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová