Jubilejné 30. výročie Nežnej revolúcie predznamená v Bratislave septembrový koncert kapely The Plastic People of the Universe. Kultová česká undergroundová skupina príde do hlavného mesta Slovenska na pozvanie festivalu Konvergencie, ktorý tento rok oslavuje 20 rokov svojej existencie.

Na špeciálnom predfestivalovom koncerte naplánovanom na 11. septembra vystúpi legendárna kapela o 19:00 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Predstaví sa s programom Co znamená vésti koně, ktorý pri príležitosti blížiaceho sa novembrového výročia odohrala aj na tohtoročnej Pohode. Dvadsiaty ročník medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie bude potom pokračovať ďalšími koncertmi od 16. do 24. septembra.

Autormi skladieb z projektu Co znamená vésti koně z roku 1981 sú basgitarista Milan "Mejla" Hlavsa (hudba) a Vratislav Brabenec (poézia a spev). "Po hudobnej stránke znesú Koně porovnanie s vrcholnou tvorbou vtedajších západoeurópskych progresívnych kapiel, na rozdiel od nich však majú úplne špecifickú a originálnu atmosféru, ktorá prestupuje celým hudobným i textovým materiálom. Atmosféru stiesnenosti, duchovného útlaku, ale tiež zvláštnej archaickosti a pátosu," hovorí hudobník, skladateľ a aranžér Michal Nejtek, ktorý dal týmto skladbám v roku 2014 novú podobu s orchestrálnymi aranžmánmi.

Na úvod bratislavskej premiéry projektu si publikum bude môcť pozrieť dokument o vzniku tohto spojenia hudby a poézie, po ktorom bude nasledovať koncert The Plastic People of the Universe a Filharmonie Brno pod taktovkou Pavla Šnajdra.

Vstupenky na koncert môžete vyhrať v našej súťaži na Facebooku.

Stolen, 2019 Zdroj: PRThe Plastic People of the Universe na Pohode 2019 (foto: Martina Mlčúchová)

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie oslávi túto jeseň dve dekády svojej existencie. Jeho zakladateľ a umelecký riaditeľ, violončelista Jozef Lupták mu dal meno podľa rovnomenného albumu súboru Collegium Musicum Mariána Vargu. Za 20 rokov existencie sa z nadžánrového podujatia, ktorého ťažiskom aj naďalej ostáva komorná hudba, stala jedna z najvýznamnejších udalostí roka na poli klasickej hudby na Slovensku.

Konvergencie sa podľa ich organizátorov od iných festivalov líšia dramaturgiou, ktorá poskytuje priestor pre spoluprácu domácich i zahraničných umelcov a prezentuje menej známe diela, ale tiež veľké klasické opusy v prekvapivých a nových kontextoch. Zároveň kladú dôraz na uvádzanie tvorby slovenských skladateľov a hudbu 20. storočia. Aj tento rok spojí festival domácich i zahraničných umelcov a hudbu rozličných žánrov.

Festival Konvergencie 2019 sa koná pod záštitou primátora Bratislavy Matúša Valla. Podujatie je zaradené do programu v rámci 44. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2019, ktorého organizátorom je BKIS. Podrobný program a ďalšie informácie o festivale nájdete na oficiálnom webe na Konvergencie.sk.

Text: Ivana Schwarz/PR festivalu Konvergencie (Hudba.sk edit)
Foto: Tomáš Kuša (Pohoda 2019)

Súvisiaci interpreti: The Plastic People of the Universe