Áno, dočkali sme sa! Ani po neuveriteľných dvadsiatich albumoch, množstve vychľastaného alkoholu, požitých drog a prehýrených nocí Motörhead nestratili nič zo svojho zvuku. A sú späť!


Magnet týždňa

Motörhead veľmi predstavovať nemusím. Prvý song z albumu Aftershock – Crying Shame – ktorý kapela vydá 22. októbra si môžete vďaka magazínu Rolling Stone vypočuť už teraz. A je presne taký, ako má byť. Už teraz sa teším, ako sadnem do auta, pustím si ho a najvyššou povolenou rýchlosťou budem uháňať niekam po diaľnici. Kamkoľvek. S Motörhead aj na koniec sveta! PS: do éteru sa už dostala aj ďalšia vec z albumu. Heartbreaker hrajú niektoré rádiá. Že ste to vy, tu je. Počúvajte, kým ho nestiahnu. (pm)


Šrot týždňa

Ak ste sa náhodou v najbližšej dobe chystali na koncert Hatebreed, ich basáka Chrisa Beattieho na ňom neuvidíte. Dôvod? "Veľký konár odpadol zo stromu, ktorý som orezával a zvalil rebrík, na ktorom som stál. Padol som z ôsmych stôp (asi 2,5 metra, pozn. red.) na chodník a našťastie som bol schopný odhodiť motorovú pílu. Zlomil som si ľavé zápästie a pravý lakeť," hovorí Chris. Na turné zaňho zaskočí Matt Bachand zo Shadow Fall. Aké z toho plynie ponaučenie? Neviem, ale nejaké si určite zoberte. Okrem toho kapela predstavila tento týždeň lyric video ku Dead Man Breathing z albumu The Divinity Of Purpose. (pm)


Novinky

Deftones predstavili ďalšie video z aktuálneho albumu Koi No Yokan. Nech to znie akokoľvek zvláštne, chalani majú romantické sny o skaterovi Jasonovi Parkovi, ktorý je hlavnou postavou pohyblivých obrázkov ku pesničke Romantic Dreams. Aj napriek zmiešaným reakciám fanúšikov sa mi video páči. Pozerajte nižšie. (pm)


Hneď na začiatku októbra sa dočkáme nového počinu kapely Soulfly. Savages si ale môžete vypočuť už teraz. Oproti ostatným kúskom je trochu pomalší, viac groove-ový, ale ani na sekundu nezapochybujete, že to je stále ten istý Soulfly. (pm)

Myslím, že tento týždeň sa stane mojim najobľúbenejším za celý rok. Ku všetkým silným novinkám sa pridali aj švédi Meshuggah. V rozhovore pre austrálsky Loud Magazine povedal gitarista kapely, Mårten Hagström, že začiatkom roka 2014 začnú práce na novom albume! (pm)


Within Temptation predstavili nové video. A aby na to neboli sami, zavolali si na pomoc aj Tarju Turunen. Áno, tú Tarju, ktorá spievala v Nightwish. Paradise (What About Us?) si rozhodne užijete. Na jar 2014 si budete môcť užiť aj slovenskú koncertnú premiéru, viac info TU! (pm)


Ak patríte ku fanúšikom Scotta Weilanda, túto novinku nečítajte. Stone Temple Pilots s Chesterom Benningtonom pustili do sveta lyric video ku ich novej pesničke Black Heart. Je pravda, že to nie sú starí STP, ale znie to dobre. Dokonca aj s Chesterovým vokálom. (pm)


Keby ste to náhodou nevedeli, na svete už máme aj žáner electronicore. K jeho zástupcom sa radia aj americkí The Browning. V novom lyric videu Industry si na mušku zobrali mainstreamové rockové hviezdy a všetkých, ktorí by sa nimi chceli stať. Nech už tým chceli povedať čokoľvek... (pm)


Pravidelnú dávku hardcoreu tento týždeň prináša kapela Strife. Do videa ku songu Carry The Torch si na pomoc zavolali kapely, ktoré ich inšpirovali, vrátane H2O, či Sick of It All. Sympatické. (pm)


Až dodnes som si myslel, že dobré veci z Talianska sú len dve – jedlo a víno. Na moje počudovanie som ale objavil kapelu SAWTHIS a ich novinku The Waking Up. Hudobne je niekde na pomedzí nu-metalu a grooveu, aj keď kapela o sebe tvrdí, že hrajú moderný thrash metal. Nech už je to čokoľvek, páči sa mi to. (pm)


Scar the Martyr, kapela poskladaná bubeníkom Slipknot, Joeym Jordisonom, už čoskoro vydá svoj prvý album. Viacero songov z neho ste si už vypočuť mohli. Na svojom webe ale chalani sprístupnili kompletný debut. Ak sa vám cnie za novým Slipknotom, vypočujte si. (pm)

O austrálskych kapelách nepíšeme veľmi často. Circles ale stoja za zmienku. Cez týždeň vypustili nové video Responses. Ich zvuk je celkom originálny, takže ak máte radi moderné veci, dajte tomu šancu. Ako predkapelu si ich vybrali aj The Dillinger Escape Plan, takže na začiatku októbra ich môžete kuknúť naživo v bratislavskom Randali. (pm)


Banda zložená z ex-Isis-ákov a frontmana Deftones China Morena Palms má na svete video. Podľa môjho skromného názoru je výborné. Už po vypočutí songu Future Warrior mi však bolo jasné, že nebude úplne normálne. Nie je. (pm)


Úvodná minúta nového videoklipu od Dream Theater obsahuje srdcervúce výpovede vojakov, ktorí bojovali v Afganistane a Iraku. Titulok v úvode napovedá, že song je o samovražde. Ukážkový text ako z Portnoyovského pera. No počkať, však v kapele už žiaden Portnoy nepôsobí! Napísal ho Petrucci! Zvláštne: téma sa nemení, no autor je iný. (ak)


Pohodlne klikajte na youtube stream nového albumu nórskych atmosférických metalistov Vulture Industries, zvaný The Tower. Z Bergenu prinášajú luxusný art metal osadený svojským vokálom. Kapela odohrala prvú časť Európskeho turné so súkmeňovcami Leprous, ktorí sa prídu ukázať i na Slovensko. (ak)


Decentnú šupu vnímavému poslucháčovi vrazia i Aeges, ktorí miešajú stoner riffy s nickelbackovskými refrénmi. Ďalšia skvelá ukážka moderného rockového zvuku. Skladba nižšie pochádza z aktuálneho split albumu s kapelou Dustmoth. (ak)



Amoral je fínska kapela, ktorá hrá "classic rock of the 21. century". Deväťminútová kompozícia If Not Here, Where?, ktorá začína sťaby sľubná akustická balada bude na albume s romantickým názvom Fallen Leaves & Dead Sparrows. Song sa však po rozbehu zvrhne do proggy riffovačiek á la Opeth a nejakých tých vreskov. Vcelku komplexná záležitosť. Na album čakáme do budúceho roka. (ak)


Švajčiarski potápači The Ocean, autori veleúspešnej nahrávky Pelagial, v jej limitovanej edícii dodávajú aj DVDčko s autorským filmom Craiga Murraya, ktorý s kapelou dlhodobo spolupracuje. Zábery sú tiež používané ako live projekcia. A čo zobrazujú? Troška erotiky a veľa podmorského života. Tento prírodopisný mix Vám však môže navodiť všakovaké (nie len príjemné) pocity. Dokonalá vizuálna prezentácia! Zhliadnite ju na vimeo. (ak)

Druhý live videoklip z éterického koncertu Anathemy sa volá, ako koncert sám: Universal. Zdá sa, že kapela hodlá týmto DVDčkom napraviť svoju zlú koncertnú reputáciu. Ako sa zdá, fanúšikovia im to aj veria, pretože tento nový počin je nateraz vypredaný. Krása! (ak)


Nový album kapely Satyricon sa v očiach recenzentov ukazuje ako pomerne kontroverzný. Názory sú totiž veľmi rôzne. Aký je ten Váš? Tu je nové lyric video ku skladbe The Infinity of Time and Space. (ak)


Haluze týždňa

Zaujímalo vás niekedy, čo si vaša mama myslí o hudbe, ktorú počúvate? Na tú otázku vám síce presne neodpoviem, ale pozrite si Moms On Metal a ich komentáre ku videu Norma Jean, If You Got It At Five, You Got It At Fifty. (pm)


Ako by znela Miley Cyrus, keby hrala metalcore? Neviem, ako niekomu napadne spraviť takýto cover. Taktiež si nemyslím, že by sa takýmito vecami mal ktokoľvek zaoberať. Andrew Baena má na to ale asi kopu času. Takže si to môžeme aj vypočuť. Wrecking Ball á la metalcore. Doma to ale prosím neskúšajte. (pm)


Keby ste coverov nemali dosť, tak tento je ešte absurdnejší. Robin Thicke a jeho Blurred Lines vám môže ísť na nervy už beztak. A s dosť zlým metalovým spevom to je úplné peklo. Prosím, ľudia, nájdite si nejaké lepšie zábavky! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/OfficialMotorhead

Súvisiaci interpreti: Motörhead