Írska rocková kapela The Cranberries zverejnila skladbu Íosa. Zosnulá líderka formácie Dolores O'Riordan v nej spieva v írčine, pričom je to jediná skladba, ktorú skupina nahrala v tomto jazyku. Názov piesne znamená v preklade Ježiš. Text je inšpirovaný katolicizmom.

Skladba sa bude nachádzať na box sete, ktorý vyjde 19. októbra pri príležitosti 25. výročia vydania debutového albumu kapely Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993). Novinka bude obsahovať raritné skladby a ďalšie bonusy. Pôvodne sa mala dostať na trh už v marci, no po úmrtí O'Riordan dátum vydania presunuli. Speváčka zomrela 15. januára vo veku 46 rokov. Príčinou smrti bolo utopenie v dôsledku intoxikácie alkoholom.


Kapela The Cranberries vznikla v roku 1989 pod názvom The Cranberry Saw Us, ktorý si neskôr zmenila na súčasnú podobu. Stala sa populárna už svojím spomínaným debutovým albumom Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993), z ktorého sa predalo po celom svete vyše 40 miliónov kusov. Skupina má na konte aj nahrávky - No Need To Argue (1994), To The Faithful Departed (1996), Bury The Hatchet (1999), Wake Up And Smell The Coffee (2001), Roses (2012) či Something Else (2017). Medzi jej najväčšie hity patria skladby ako Zombie, Linger, I Can't Be With You, Ode To My Family, Salvation či Free To Decide.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Facebook.com/Dolores-O-Riordan

Súvisiaci interpreti: The Cranberries