Hudba je univerzálnym jazykom, ktorého odkaz a emócie vieme pochopiť často aj bez toho, aby sme rozumeli slovám piesní. Krásnym príkladom je mamičkovské video na Youtube, ktoré si za 12 dní od zverejnenia pozrelo už takmer päť miliónov ľudí.

"Chceš, aby ti mamička zaspievala pesničku, miláčik? Daj mi vedieť, ako sa pri nej cítiš," hovorí mama na začiatku videa a z prvej reakcie 10-mesačného dievčatka je zrejmé, že jej spev počúva rado. Nasleduje precítene, no miestami falošne zaspievaný hit My Heart Can't Tell You No od Roda Stewarta z roku 1988, počas ktorého sa v tvári bábätka odrážajú rôzne emócie. Po lícach mu tečú slzy dojatia, no zároveň sa v polovici piesne aj pousmeje. Po skončení "vystúpenia" svoj zážitok chvíľku rozdýchava, no napokon venuje mamičke vďačný úsmev.

Krásne intímne video sa rýchlo rozšírilo na sociálne siete aj do médií a vznikla celkom zaujímavá téma na debatu o tom, prečo bábätko vlastne plače a ako malé deti vnímajú hudbu. Jeden z diskutérov na Youtube spomína na to, ako mu zvykla mama spievať uspávanky, z ktorých bol taký dojatý, že pri nich vždy plakal. Niekto iný však napísal zaujímavý názor, že dieťa reaguje skôr na emócie v tvári svojho rodiča pri speve a nie na samotnú pieseň. Isté však je, že na obohatenie emočného sveta malých detí je spievanie a hudba ako taká ideálnym prostriedkom.

A čo Vy, spievate svojim deťom? Aké sú ich reakcie?


Text: Hudba.sk (zdroj: Youtube, Ultimateclassicrock.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Rod Stewart