Skupiny Purist a Walter Schnitzelsson už na svojich debutových, neslovensky znejúcich albumoch ukázali, že ak budú na sebe tvrdo pracovať, majú potenciál zaujať aj za hranicami. Zhodou okolností práve dnes obe kapely predstavujú svoje nové, zvukovo a výrazovo vyzreté single, ktorými avizujú, že sa ich fanúšikovia čoskoro dočkajú ďalšej nahrávky.

Elektronicko-popové trio Purist vydalo svoj debut Colourful Noise na sklonku roka 2014. Mladí hudobníci ho nahrávali v renomovaných štúdiách Red Bull v Kodani a obehli s ním viacero slovenských i zahraničných klubov a festivalov. Tento rok pre fanúšikov chystajú nový materiál, na ktorom pracujú už od jesene minulého roka. Na jar by tak malo uzrieť svetlo sveta nové EP. Jeho názov nechávaju zatiaľ v tajnosti, predstavili však už singel Timelapse, ktorý zaujímavo nadväzuje na zvuk prvotiny a posúva ho ďalej.

Najosobnejšia skladba s podmanivým zvukom

Zakladajúci členovia skupiny Juraj Peták a Alan Prekop novinku označili za najosobnejšiu skladbu Purist. Text totiž odzrkadluje ich vzťah, ale aj život kapely po vydaní debutového albumu. "Ako to býva, u každého v živote nastanú raz za čas veľké zmeny, ktoré často pohnú udalosťami rôznym smerom a nás s Jurom dostali do dlhodobejšieho konfliktu. Obaja sme na určitý čas videli budúcnosť v našich osobných životoch inak a naše dlhoročné priateľstvo na tom dosť utrpelo. Po chvíli nám to prišlo veľmi ľúto a po dlhších rozhovoroch sme si spoločne sadli v skúšobni, zahodili svoje egá za hlavu a začali sme tvrdo pracovať, aby sme vrátili veci okolo nás tak ako boli a výsledkom je Timelapse. Je to veľmi osobná skladba a naša srdcovka," spomína na kritické obdobie Alan Prekop.

V novinke je zbytočné hľadať štandardnú kompozíciu, na akú sme v modernej hudbe zvyknutí. Klasický skelet pozostávajuci z refrénov a strof Purist nahradili úvodným prológom a štyrmi dejstvami, ktoré poslucháča dostanú do deja so silnými prechodmi a syntetizátormi, ktoré jednotlivé časti prepájajú a držia pohromade. Na záver skladba vrcholí pripojením gitár a basgitary, čisto elektronická produkcia sa tak pre Purist špecifickým spôsobom spája so zvukom živých nástrojov. Videoklip pozostáva z pohyblivých portrétov od dvojice Patrícia Kvasňovská (kamera) a Nina Ford (styling).


Ozvena zo železničnej stanice

V prípade skupiny Walter Schnitzelsson sa čakanie na nasledovníka silného debutu Fever natiahlo už na takmer štyri roky. Medzitým stihlo trio zažiť mnoho, najmä jej frontman Jozef Rezník, ktorý absolvoval dlhší pobyt v Austrálii a po návrate sa stal členom známej skupiny Para. Aj to, spolu s minuloročnou nešťastnou zlomeninou nohy, zdržalo práce na druhom albume. Jeho domovská kapela však na nových piesňach už niekoľko mesiacov usilovne pracuje a prvou lastovičkou je akustické video k piesni Short story / Down under glory. Tá svedčí o tom, že cesta na opačný koniec zemegule v mladom hudobníkovi stále rezonuje.

"Je to príbeh o mojom krátkom výlete. Jednoducho rád píšem príbehy, či už sú moje, niekoho iného alebo aj vymyslené. Niekedy tie moje trošku prikrášlim, a tak sa mi otvára celkom iná realita," prezrádza Jozef Rezník o tvorbe pesničky, ktorú prezentuje v čisto akustickej podobe. O tom, že sa gitarista a spevák v tejto polohe cíti naozaj doma, sa mohli fanúšikovia presvedčiť aj v roku 2015, kedy skupina vydala akustické EP Ebony Session v kombinácii gitara a tuba. Novinka zaujme ozvenovitým zvukom, nahrávala sa totiž naživo v architektonicky zaujímavej budove železničnej stanice v mestečku Svit na východe Slovenska. "To miesto bolo absolútne očarujúce, malo skvelú akustiku a v úplnom strede sály mal človek pocit, že sa nachádza v nejakom akustickom echu," spomína hudobník.

Jednoduchý, ale pôsobivý vizuál nakrútila kameramanka Anna Smoroňová, ktorá sa v minulosti podielala na klipoch Celeste Buckingham či Rytmusa. Video vychádza na novej platforme Stealthily, ktorá sľubuje v budúcnosti viac akustických verzií domácich, ale aj zahraničných interpretov. Má ambíciu zmapovať domácu scénu a ponúknuť umelcom šancu ukázať sa v čisto akustickej podobe na zaujímavých miestach.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Purist - Juraj Peták, Walter Schnitzelsson - Kuxo)
Foto: Purist

Súvisiaci interpreti: Purist, Walter Schnitzelsson