Organizátori a partneri Viva Musica! v utorok na stretnutí s médiami predstavili kompletný program 13. ročníka festivalu. Otvorí ho podujatie Viva Balet!, ktoré sa bude konať 30. júna v sále Opery a baletu Slovenského národného divadla a návštevníkom vyrozpráva "príbeh slovenského baletu".

Mestský hudobný festival, ktorého nepísaným mottom je "klasika inak", prinesie do Bratislavy a okolia počas celého leta až 150 koncertov. "Drvivá väčšina - 141 z nich - budú bezplatné. Viva Musica! sa vracia k svojim začiatkom a gro koncertnej činnosti bude vo verejnom priestore bez nutnosti platiť vstupné," uviedol na tlačovej konferencii riaditeľ festivalu Matej Drlička. "Veríme, že tento ročník bude tým najlepším a najsilnejším v histórii Viva Musica!. Cesta festivalu bola, samozrejme, náročná. Kým sa takýto festival usadí a nájde si svoje miesto na trhu, to nie je vôbec jednoduché a nebyť partnerov, ktorí nás podporili, by to ani nebolo možné. Ich dôvera je preto pre nás veľmi dôležitá. A vzhľadom na to, že máme silných partnerov, môžeme si dovoliť aj rásť. Pre porovnanie, prvý ročník Viva Musica! pozostával zo štyroch koncertov komornej hudby."

Bohatý program letných koncertov podujatí odštartuje v piatok 30. júna výnimočný projekt prezentujúci históriu, osobnosti a špecifiká baletného umenia na Slovensku. "Galavečer Viva Balet! nielen otvorí náš festival, ale zároveň uzatvorí divadelnú sezónu Slovenského národného divadla 2016/2017," poznamenal na margo projektu, ktorý priblíži profesionálnu dráhu tanečníka - od prvých krôčikov v baletnej prípravke, cez štúdium na konzervatóriu až po účinkovanie v divadle.

V sále Opery a baletu SND sa v piatok 30. júna predstavia svetoznáme hviezdy slovenského baletu - vedúci sólista Holandského národného baletu Jozef Varga, sólistka petrohradského Michailovského divadla Andrea Laššáková a sólisti Nina Poláková a Roman Lazík z Viedenskej štátnej opery. V programe tiež figurujú sólisti SND, Košíc, žiaci baletnej školy Evy Jaczovej.Tanečné osobnosti uvedú choreografie z klasického i moderného repertoáru. Medzi baletnými fragmentmi nebudú chýbať čísla z Labutieho jazera, z Prokofievovho baletu Romeo a Júlia, ale tiež duet z baletu Anna Karenina či Rachmaninove Jarné vody. Tanečníkov počas večera bude sprevádzať Symfonický orchester Viva Musica! pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa.

The King's Singers, Bittová aj Zem spieva s orchestrom

Medzi headlinerov festivalu patria dvojnásobní držitelia Grammy, legendárne britské vokálne zoskupenie The King's Singers. Najslávnejší tradičný a cappella súbor na svete sa predstaví v Bratislave vo Veľkom evanjelickom kostole 7. júla. Veľkolepým zážitkom bude aj koncert Piano Gala v podaní špičkových reprezentantov slovenského klavírneho umenia. Osem klaviristov - Ladislav Fančovič, Daniel Buranovský, František Jánoška, Jakub Čižmarovič, Matej Arendárik, Peter Pažický, Martin Chudada, Jordana Palovičová - sa predvedie pri štyroch klavírnych krídlach 14. júla v Starej tržnici. Okrem sólových skladieb tam zaznejú aj diela v úprave pre 16 rúk ako napríklad Ravelovo Bolero.


Po piatich rokoch sa na festival vracia moravská speváčka a huslistka Iva Bittová s projektom Slovenské spevy v spolupráci so slovenským sláčikovým kvartetom Mucha Quartet. Projekt tvorí výber nápevov z bohatej zbierky slovenských ľudových piesní hudobného skladateľa Bélu Bartóka. Výber zostavil a pre Bittovú upravil hudobný skladateľ Vladimír Godár. Na koncerte vo Veľkom evanjelickom kostole 21. júla zaznejú Slovenské spevy doplnené aj o diela z tvorby Leoša Janáčka a Eugena Suchoňa. Drlička ďalej upozornil na projekt Zem spieva, ktorý 4. augusta v Istropolise uvedie slávnu filmovú poému Karola Plicku z roku 1933 v sprievode symfonického orchestra.


Štyri ročné obdobia na rôzne spôsoby a svetové špičky

Viva Musica! tiež v slovenskej premiére uvedie dielo Vivaldi Recomposed by Max Richter. Vivaldiho dielo Štyri ročné obdobia v spracovaní britsko-nemeckého hudobného skladateľa zaznie 11. augusta v Starej tržnici v podaní nórskej husľovej virtuózky Mari Samuelsen a festivalového orchestra. Chýbať nebude výber z tvorby súčasných škandinávskych skladateľov z pripravovaného albumu Mari Samuelsen Nordic Noir.


V hlavnej koncertnej línii tohto ročníka figuruje aj americká husľová virtuózka Sarah Chang. Jedna z najuznávanejších svetových huslistiek súčasnosti vystúpi 20. augusta v bratislavskej Redute a odohrá Štyri ročné obdobia v sprievode sláčikového kvarteta Mucha Quartet. Fanúšikovia si tak budú môcť porovnať "klasickú" verziu slávneho diela s Richterovým "remixom".


Festival uvedie aj kanadskú sopranistku Meashu Brueggergosman, ktorá sa okrem opery špecializuje aj na oblasť piesňového repertoáru a presahuje tiež do žánrov ako jazz, spirituál či gospel. V Bratislave odspieva Wagnerove Wesendonck Lieder v sprievode festivalového orchestra. Na koncerte 25. augusta v novej budove SND zaznie aj výber z černošských spirituálov v úprave pre symfonický orchester z jej najnovšieho albumu Songs of Freedom.


Návrat klasickej hudby do verejných priestorov

Viva Musica! tento rok pokračuje s projektom Hudba v sade (všade), ktorý organizátori festivalu pripravujú v spolupráci s BKIS. Ide o spoločnú snahu organizátorov a mesta prinavrátiť klasickú hudbu do verejných priestorov. Hlavnou koncertnou zónou bude, rovnako ako minulý rok, Sad Janka Kráľa.

"Som rád, že sa nám podarilo presvedčiť ľudí, ktorí spravujú Sad Janka Kráľa, o tom, že v ňom niečo môže byť. To skutočne nie je jednoduché a my sme radi, že sme tú šancu dostali. Pre mnohých občanov to bol minulý rok prvý kontakt s klasickou hudbou v takomto nádhernom prostredí. To na človeku ani nemôže zanechať iné ako dobré spomienky. Minulý, pilotný ročník, sme v sade vytvorili šesť pódií, ešte sme sa tak oťukávali, tento rok sme sa snažili nedostatky vylepšiť, počet pódií sme zredukovali na štyri a všetky finančné prostriedky sme preklopili viac do kvality ako do kvantity. Dokopy sa počas tohto projektu v Sade Janka Kráľa predstaví 36 sólistov a súborov, medzi nimi napríklad Mucha Quartet, Moyzesovo kvarteto, Bratislavský chlapčenský zbor, huslista Milan Paľa, klavirista Ladislav Fančovič, Vladislav Šarišský a mnohí ďalší," uviedol Drlička.

Ďalším projektom Viva Musica! je súťaž Grand Prix organizovaná s podporou Bratislavskej župy, v rámci ktoej organizátori festivalu udelia cenu najlepším študentom všetkých konzervatórií pôsobiacich na Slovensku. Vybraní študenti dostanú zároveň sériu honorovaných koncertov po celom Bratislavskom kraji. "Viva Musica! si posledných pár rokov kladie za cieľ podporovať aj mladé talenty, a to nielen vytvorením ďalšej súťaže, ale aj reálnym uplatňovaním umelcov do praxe. Pre mladého študenta konzervatória nie je nič dôležitejšie, ako to, aby hral na pódiu. Vybraní študenti budú za to mať aj zaplatené, bude to pre nich prvá profesionálna skúsenosť," ozrejmil riaditeľ festivalu.

Posledným zo špeciálnych projektov festivalu je Viva Ulica!, v rámci ktorého sa organizátori pokúsia prinavrátiť dôstojnosť hraniu v uliciach. "Pouličné hranie je vo veľkých metropolách vo svete vnímané ako bežná súčasť života, je to absolútne normálne, nie je to urážka pre hudobníka ani ponižujúce pre poslucháča. U nás je tomu, žiaľ, trochu inak, pouličných hudobníkov je ako šafránu a ich prezentácia možno nie je celkom taká, ako by si mesto predstavovalo alebo ako by si oni sami priali. Mnohí začínajúci umelci sa hanbia ísť na ulicu, pretože je to pre nich nedôstojný priestor na prezentáciu. My sme sa preto snažili tento priestor skultúrniť. Kasting na projekt Viva Ulica! sa konal po celý rok, vyvrcholenie mal asi pred dvomi týždňami. Vybrali sme napokon desať finalistov, súborov a sólistov, ktorí počas leta odohrajú v uliciach Bratislavy desiatky koncertov. V spolupráci s magistrátom sme zároveň vybrali tie najkrajšie možné miesta v rámci Bratislavy, nielen v starom meste, ale aj v iných mestských častiach. Uvidíme, ako sa tento model uchytí, dúfame, že áno a že ľudia ho budú vítať," povedal Drlička.

Vrcholom festivalu bude záverečný koncert Viva Klasika!, ktorý sa uskutoční 26. augusta a prepojí všetky tri spomínané projekty. Na veľkom pódiu v mestskom sade sa totiž v jeden večer stretnú finalisti projektu Viva ulica!, víťazi ocenenia Grand Prix a účinkujúci v rámci koncertnej série Hudba v sade (všade). "Vytvoríme absolútne unikátny orchester, ktorý sa zloží špeciálne pre tento koncert. Sad Janka Kráľa naplníme nielen komornou hudbou, ale aj veľkou symfonickou hudbou, kde tí najlepší z ulíc budú môcť zároveň s orchestrom vystúpiť ako sólisti," uzavrel hlavný organizátor Viva Musica! festivalu.

Všetky podrobnosti a prehľadné informácie o festivale nájdete na na oficiálnych stránkach www.vivamusica.sk a www.facebook.com/vivamusicafestival.

Zdroj: TASR + SITA
Foto: Cliff Watt