Bratislavu čaká na konci leta skutočne hviezdna návšteva. Na Zlaté piesky príde Sean Paul, svetový hitmaker, držiteľ Grammy a umelec, ktorý udržuje reggae a dancehall v povedomí poslucháčov všetkých kategórií už vyše 20 rokov. Slávny Jamajčan bude hlavnou hviezdou jubilejného 10. ročníka festivalu Uprising, ktorý sa uskutoční 25. a 26. augusta.

Aj napriek tomu, že Sean Paul svoju hudobnú kariéru odštartoval v roku 1996 a v roku 2003 získal ocenenie Grammy za najlepší reggae album roka, dodnes patrí k špičkám svetovej hudobnej scény a neprejde deň, kedy by nebola jedna z jeho pesničiek hraná v mainstreamových rádiách. Azda nikto nepochybuje o tom, že je nielen najhranejším, ale aj najpopulárnejším jamajským interpretom súčasnosti, a zároveň jedným z najznámejších hlasov v súčasnej pop music.

K jeho aktuálnemu návratu na vrchol prispeli spolupráce s vychytenými menami poslednej doby, ako sú Sia, Migos, Dua Lipa, Clean Bandit alebo Tory Lanez. Pridali sa tak do úctyhodného zoznamu jeho starších duetov a spoluprác s hviezdami ako Beyonce, Rihanna, Nicki Minaj, Major Lazer, Jay Z, Busta Rhymes, Kelly Rowland, Kylie Minogue, Enrique Iglesias, 2Chainz, Eve, no taktiež s reggae a dancehall prominentmi ako Damian "Jr Gong" Marley, Chi Chi Ching, Mr. Vegas, Beenie Man alebo Tami Chynn.


Sean Paul, narodený 8. januára 1973 v Kingstone, sa za posledné dve desaťročia stal jedným z najikonickejších umelcov z Jamajky v histórii tejto hudobne bohatej krajiny. Má skutočne multikultúrne korene, keďže jeho rodičom v žilách prúdi anglická, portugalská, čínska a jamajská krv. Jeho mama je uznávaná maliarka, po ktorej zdedil lásku k umeniu, otec pochádza z rodiny športovcov. Sean Paul bol jamajským reprezentantom vo vodnom póle od svojich 13 rokov, no keď mal 21 rokov s vodným pólom skončil a začal sa naplno venovať hudbe. Jeho hudobné začiatky ovplyvnili najmä Lt. Stitchie, Major Worries a Supercat. Sean Paul začal písať vlastné pesničky a po zoznámení sa s členmi reggae formácie Third World sa mu otvorili dvere do hudobného sveta.  

Dnes má na konte stovky piesní a hosťovačiek, z ktorých sa takmer 40 dostalo do Top 100 v rámci najsledovanejších rebríčkov vo Veľkej Británii a USA. Až 20 jeho skladieb dosiahlo prvú desiatku a (zatiaľ) sedem sa vyšplhalo až na prvé miesto. Na Youtube sa prehratia všetkých skladieb s jeho menom počítajú na miliardy. Okrem výhry a niekoľkých nominácií Grammy má na svojom konte aj niekoľko MOBO Awards a MTV Awards.


Fanúšikovia Uprisingu sa už teraz môžu tešiť na hity ako Get Busy, Like Glue, Temperature, We Be Burning, I'm Still In Love With You, či najnovšie No Lie, Cheap Thrills, Crick Neck, Tek Weh Yuh Heart, Body a mnoho ďalších. Bratislava zažije obrovskú šou, ktorú na Uprising 2017 prinesie jeden z najväčších hitmakerov spoločne s kompletnou kapelou a profi tanečníčkami.

V programe jubilejného desiateho ročníka festivalu Uprising sa 25. a 26. augusta predstavia okrem Sean Paula aj ďalšie hviezdy ako Alpha Blondy, Irie Révoltés, Pendulum DJ Set, 5'nizza, Macka B, General Levy, Congo Natty, Foreign Beggars a desiatky ďalších. 


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu Uprising poskytol Sveťo Moravčík. Všetky podrobnosti a aktualizované informácie nájdete na oficiálnych stránkach podujatia www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival.

Foto: Island Records

Súvisiaci interpreti: Sean Paul