Dano Heriban a jeho animovaní kamaráti vstupujú na umeleckú dráhu. Po viac ako ročnej príprave pesničiek, albumu a animácií sa blíži vydanie albumu Čosi úsmevné. Primárne je určený detským poslucháčom, no potešiť by mohol aj ich rodičov. Nahrávka vyjde 8. júna.

Tretí sólový album Dana Heribana s názvom Čosi úsmevné obsahuje 12 pesničiek a je plný dobrodružstiev a príbehov. Album je venovaný deťom, na svoje si však prídu aj rodičia, ktorí majú radi dobrú hudbu, keďže nahrávka je jazzovo ladená. "Keď niečo veľmi chcete a idete si za tým, splní sa vám to. To je aj prípad albumu Čosi úsmevné. Jeho príprava bola náročná a dlhá, ale výsledok stojí za to. Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na albume podieľali. Každý z nich nenahraditeľne prispel k tomu, aby uzrel svetlo sveta," hovorí Dano.

Videoklip plný animovaných postavičiek

Vydanie albumu a CD sprevádza aj prvý videoklip k titulnej pesničke Čosi úsmevné, ktorý sa nakrúcal vo februári 2018 v priestoroch Ateliéru Svetlík v Novej Cvernovke. Réžie a scenára sa ujal Igor Derevenec, ktorý sa zároveň postaral o animácie a grafické návrhy postavičiek. Za kamerou stáli Peter Kelíšek a Michael Skotnický.

V hlavnej úlohe sa predstavil Dano spolu s jeho kapelou, kopec detí, ale aj slon Emil, korytnačka Dačka, Zubatá kačka, Drevené gumáky a kopec ďalších postavičiek zo sveta Čosi úsmevné. "Nakrúcanie bolo jeden veľký žúr, po jeho skončení nás všetkých poriadne bolela hlava z detského šampanského. Decká v klipe a postavičky podali svoje životné výkony. Akurát Kašľajúca koza ku koncu nakrúcania riadne vyhladla a začala nám okusovať káble a nástroje," spomína Dano Heriban na nakrúcanie.


Na album prispeli aj Jana Kirschner a Zuzana Mikulcová

Pesničky zložil Dano Heriban, autorsky sa na niektorých skladbách spolu s ním podieľal aj Filip Hittrich. Dano je okrem hudby autorom viacerých textov, no prispeli aj Jakub Nvota, Tomáš Janovic, Miroslav Nemann či Róbert Mankovecký. Na albume spolupracovali tiež speváčky Jana Kirschner, Zuzana Mikulcová, Henrieta Jančišinová-Kolláriková a šikovné malé speváčky zo Základnej umeleckej školy na Vrbenského ulici v Rači. 

"Keďže by som v štúdiu nezniesol ďalšieho mužského speváka, na albume spolu so mnou znejú výhradne krásne ženské a detské hlasy," smeje sa Dano. "Janka Kirschner svojím spevom rozžiarila pesničku Rodičia. V Zuzke Mikulcovej zas decká spoznajú neopočúvaný hlas a veľmi talentovanú speváčku," dodáva.

Hlavnými postavami vizuálneho konceptu k albumu Čosi úsmevné sú Dano Heriban a jeho animovaní kamaráti.  Celý príbeh zvieratiek z albumu Čosi úsmevné budú môcť poslucháči prebádať už 8. júna, kedy nahrávka oficiálne vyjde. Spoznáte tak slona Emila, ktorý nikdy nedá pokoj a stále vytrubuje na svojom veľkom trumpetto bombardóne, sladkú Safaládku, najchutnejšiu kamošku, akú si viete predstaviť, alebo korytnačku Dačku, ktorá sa má najlepšie v celom vesmíre, pretože si stále nosí svoj dom na chrbte.


Zdroj: Čosi úsmevné
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Dano Heriban