Britská rocková kapela The Rolling Stones odohrá v novembri štyri koncerty. Podľa zdroja amerického magazínu Billboard by sa mala legendárna formácia predstaviť dvakrát v londýnskej O2 arene a dvakrát v newyorskom Barclays Center. Každá z týchto hál má kapacitu približne 19 až 20-tisíc ľudí.

Promotérmi koncertov budú Richard Branson a Paul Dainty. The Rolling Stones by za štvoricu vystúpení mali zinkasovať 25 miliónov amerických dolárov (v prepočte približne 19,93 milióna eur).

Začiatkom tohto roka Mick Jagger a Keith Richards naznačili, že kapela by v roku 2012 pri príležitosti 50 rokov na scéne mala vyraziť na turné. V júli Richards v rozhovore pre BBC prezradil, že sa s ostatnými členmi niekoľkokrát stretli v skúšobni. "Na niekoľkých veciach pracujeme - myslím, že z toho určite niečo bude. Ale kedy? To zatiaľ neviem povedať," uviedol pre BBC.

"Pohrávame sa s istým nápadom a mali sme niekoľko skúšok - stretli sme sa a bolo to skvelé," dodal Richards. O žiadnych koncertoch však nehovoril. Michael Cohl, ktorý so skupinou pracoval na všetkých turné od roku 1989 v júni uviedol, že o žiadnych konkrétnych plánoch na turné nevie. "O ničom neviem. A to vám poviem nielen oficiálne, ale aj keď vypnete diktafón," povedal Cohl.

Päťdesiatku oslávia aj novým dokumentom

Potvrdenou novinkou z dielne The Rolling Stones je dokumentárny film s názvom Crossfire Hurricane, ktorý britské kiná premietnu v októbri. Televízia HBO snímku následne uvedie 15. novembra. Film ponúkne archívne zábery kapely s komentármi Micka Jaggera, Keitha Richardsa, Charlieho Wattsa, Ronnieho Wooda a bývalých členov Billa Wymana a Micka Taylora. Podľa Jaggera snímka dokumentuje transformáciu skupiny z "kapely, ktorú všetci neznášali na formáciu, ktorú všetci milovali."

"Nemôžete zastaviť The Rolling Stones. Ak sa na vás valí lavína, nemôžete sa jej vyhnúť," tvrdí v dokumente gitarista Richards. Režisér snímky Crossfire Hurricane Brett Morgen vo štvrtok uviedol že film "nie je akademickou hodinou histórie", ale publikum pozýva prežiť takmer až mýtickú cestu skupiny od obdobia outsiderov až po rock'n'rollovú smotánku."

Biografia

The Rolling Stones vznikli v roku 1962 v Londýne. Jedna z najúspešnejších kapiel histórie vydala počas svojej kariéry vo Veľkej Británii 22 štúdiových nahrávok, približne 100 singlov, množstvo kompilácií a živých albumov, pričom dovedna predala vyše 200 miliónov nahrávok. Desať jej štúdioviek je v rebríčku magazínu Rolling Stone zaradených medzi 500 najlepších albumov všetkých čias, pričom dvojalbum Exile on Main Street (1972) je na siedmom mieste.

V roku 1989 skupinu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2004 ju Rolling Stone zaradil na štvrtú priečku rebríčka 100 najlepších interpretov všetkých čias. Podobný rebríček zostavil aj magazín Billboard, ktorý kapelu v roku 2008 zaradil na jeho desiate miesto. Niekoľkonásobní držitelia Grammy vydali pri príležitosti 50. výročia od svojho prvého vystúpenia v Marquee Clube na londýnskej Oxford Street fotografickú publikáciu s názvom The Rolling Stones: 50.

Informácie pochádzajú z webovej stránky billboard.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Evan Agostini

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones