Ich prelomový singel Am I Wrong? hrali celé leto všetky najpočúvanejšie slovenské rádiá, pričom v auguste bol dva týždne úplne najhranejšou piesňou. Napriek tomu len málokto vie, kto sú Nico & Vinz, a keďže nie sú typickými hviezdami, nie je vylúčené, že na nich šoubiznis zabudne skôr, než ich väčšina ľudí vôbec stihne spoznať.

Teraz ale rozhodne stoja za pozornosť, takže ma dosť prekvapilo, že som pri zbežnom vyhľadávaní na slovenskom internete o piesni Am I Wrong? a dvojici Nico & Vinz nenašiel ani jeden článok. Ide pritom o naozaj výnimočný príbeh, ktorý je dôkazom, že dobrá pesnička so silným posolstvom sa k ľuďom dostane, aj keď o jej autoroch a interpretoch nevedia absolútne nič. Nemusia byť známi, nemusia byť z veľkej krajiny, nemusíte ani vedieť, odkiaľ sú a ako vyzerajú. No dozvedieť sa to môže byť celkom prekvapujúce.

Zaujímavou je napríklad informácia, že nečakaná hymna leta 2014 (nielen na Slovensku) sa do sveta dostala až takmer rok po tom, ako zdanlivo dosiahla svoje maximum na lokálnom "piesočku”. Jedná sa o Škandináviu, kde singel dvoch mladých Nórov s africkými koreňmi vyšiel ešte v polovici minulého roka. V rovnakom čase zverejnili aj videoklip natočený v rôznych afrických krajinách (Botswana, Zambia a Zimbabwe). "Povedali sme si, poďme tam a spravme video, ktoré naozaj zachytáva pozitivitu, radosť a dobrú energiu, ktorá patrí k Afrike, nielen to všetko negatívne," hovoria Nico & Vinz o klipe, ktorého počet prehratí na Youtube sa počas tohtoročného leta zvýšil viac než štvornásobne - od konca mája z 15 miliónov na aktuálnych vyše 62 miliónov zhliadnutí.

Aj v rýchlom svete sa ľady lámu pomaly

Skladba na pozíciu globálneho hitu "predierala" postupne. Okamžite po vydaní sa dostala na najvyššie miesta rebríčkov v Nórsku, Dánsku, Fínsku aj vo Švédsku. Úspech mala minulé leto aj v Nemecku a Rakúsku, na Slovensko a do mnohých ďalších krajín sa však dostala až o rok neskôr - po tom, ako ju na jar tohto roka objavili za "veľkou mlákou". V USA debutovala v apríli a ihneď sa stala najpridávanejšou piesňou do playlistov komerčných rádií - už v prvý týždeň ju v USA začalo hrávať 90 rozhlasových staníc, čo je u nováčika na hudobnej scéne naozaj výnimočné.

Dlhá cesta pesničky k celosvetovému úspechu, zapríčinená poriadne oneskoreným "prelomením ľadov" na najväčších hudobných trhoch, však nie je v dnešnom rýchlom svete až takou raritou. Ďalšími známymi príkladmi sú obrovský hit Somebody That I Used to Know od austrálsko-novozélandskej dvojice Gotye & Kimbra (globálny hit roka 2012, hoci pieseň v Austrálii vyšla už v júli 2011) alebo prelomový singel Američanov Macklemore & Ryan Lewis - Thrift Shop, ktorý vyšiel ako ochutnávka nezávisle vydaného albumu The Heist v lete 2012 bez väčšej propagácie, no vďaka rastúcej popularite videoklipu na Youtube na začiatku roka 2013 nečakane stal obrovským komerčným hitom a vyniesol rapové duo na pozíciu globálnych superhviezd.

Niečo podobné sa tento rok deje v prípade dua Nico & Vinz, hoci tí zatiaľ stále môžu dopadnúť ako tzv. one-hit wonder (jednohitový zázrak). Viac o ich potenciáli a budúcnosti napovie debutový album, ktorý vyjde už 22. septembra a mal by ponúknuť mix popu, soulu, hip-hopu, reggae, rocku a africkej hudby. Vďaka megaúspešnému singlu majú mladí hudobníci pripravenú ideálnu pozíciu, zároveň si však latku nastavili tak vysoko, že ju budú len ťažko prekonávať. Pri vypočutí príjemne povznášajúcej skladby Am I Wrong? je totiž hneď jasné, prečo si získala srdcia miliónov ľudí po celom svete. Ale aj to, že nebude jednoduché jej úspech zopakovať.


Text, ktorý je naplneným posolstvom

Na poslucháča skladba pôsobí akoby ju dávno poznal - chytľavá gitarová melódia evokuje tvorbu The Police a vokálne pripomína Seala či Akona. Zároveň je však vďaka rytmike inšpirovanej západoafrickou hudbou viac než vítaným vánkom čerstvého vzduchu v súčasnej pop music. Je hudobne komplexnejšia než väčšina dnešných rádiových hitov, no nechýba jej dostatok ľahko zapamätateľných prvkov, vďaka ktorým je priam stvorená pre rádiá. Aj napriek unikátnemu zvuku či zaujímavej medzihre, akú v súčasnom pope bežne nepočuť. 

Silnou stránkou piesne je aj jej text. Hovorí o viere vo vlastný úsudok, o tom, že je lepšie byť sám sebou a zariskovať, než prispôsobiť sa väčšine, o nasledovaní vízie a plnení svojho sna. Nejde o veľmi originálnu tému, Nico & Vinz ju však podávajú netradične ako monológ zložený z otázok, ktoré by im mohli klásť rôzni pochybovači a kritici, a odhodlaných odpovedí, ktoré poslucháčov inšpirujú a povzbudzujú k viere v samých seba a svoju jedinečnosť: “Ak mi povieš, že to robím nesprávne, nechcem to robiť správne… Kráčaj po svojom chodníku a neobzeraj sa späť, vždy urob to, pre čo sa rozhodneš. Nenechaj ich ovládať tvoj život, tak to skrátka cítim. Bojuj za svoje a nevzdávaj sa, nedovoľ im, aby ťa s niekým porovnávali, nie. Nemaj strach, nie si sám, takto to skrátka cítime."

Globálnym úspechom skladby tieto slová získali na svojej váhe ešte viac ("Blúznim, pretože mám víziu? Moja predpoveď: budem na vrchole sveta"). Ak sa v hudbe za vrchol sveta považuje napríklad vystúpenie na udeľovaní Nobelových cien (december 2013), prvé miesto v britskom singlovom rebríčku (august 2014) a dosiahnutie na vrchol hitparád v ďalších vyše 30 krajinách sveta, Top 5 v americkom Billboard Hot 100 aj v rebríčku iTunes, desiatky miliónov prehratí na Youtube a v streamingových službách, či letné turné s Brunom Marsom, tak sa posolstvo piesne jednoznačne naplnilo. Dokonca viac, než mohli talentovaní hudobníci snívať vo svojich najodvážnejších snoch. "Mýlim sa, keď si myslím, že by sme mohli byť niečím skutočným? A mýlim sa, keď sa pokúšam dosiahnuť niečo, čo ani nevidím?" spievajú v refréne. To, čo všetko sa im s piesňou podarilo, skutočne pri jej písaní vidieť nemohli.

Nico & Vinz Zdroj: Warner Music

Hudba s odkazom a veľké ciele

Je to univerzálna téma, ktorá by sa mohla zrodiť kdekoľvek na svete, no keď ju počujete, ani by vám nenapadlo, že vznikla na severe, skôr by ste asi tipovali Karibik. Nico Sereba a Vincent "Vinz" Dery sú 22-roční rodáci z nórskeho Osla, ktorých druhým spoločným domovom je Afrika. Nico má matku Nórku a otca z Pobrežia Slonoviny, Vinz je synom imigrantov zo susednej Ghany. Hoci obaja vyrastali v Nórsku, doma vďaka rodičom a aj počas návštev svojich afrických príbuzných spoznávali západoafrickú hudbu. Zároveň si počas dospievania obaja zamilovali hip-hop, takže po tom, ako ich zoznámil spoločný priateľ, sformovali v roku 2009 rapové duo Envy. Pod týmto názvom stihli vydať mixtape Dreamworks: Why Not Me (2010) a album (The Magic Soup and the Bittersweet Faces (2012).

Aj samotný singel Am I Wrong? vydali minulý rok pôvodne ako Envy. Tento rok však podpísali zmluvu s vydavateľstvom Warner Bros. Records, čím si otvorili cestu na americký trh, a keďže tam už niekoľko kapiel s rovnakým názvom pôsobí, hneď v januári sa premenovali na Nico & Vinz. Podľa vlastných slov použili svoje reálne mená preto, aby bol ich vzťah k publiku osobnejší. S rovnakým prístupom "poskladali" aj názov svojho očakávaného albumu Black Star Elephant. Tvoria ho totiž prezývky futbalových tímov Ghany a Pobrežia Slonoviny - Black Stars (čierne hviezdy) a Elephants (slony).

"Symbolizuje to našu cestu, odkiaľ sme prišli. Spievame o našich identitách. O veciach, ktorými sme si prešli, a o nájdení samých seba," priblížil Nico pre magazín Rolling Stone hlavné témy albumu. "Je pre nás dôležité, aby naša hudba mala odkaz. Naším cieľom je inšpirovať ľudí, aby našli svoje šťastie. Chceme, aby ľudia pri počúvaní našej hudby zároveň aj cítili aj uvažovali," hovoria o svojej tvorbe, s ktorou majú veľké ambície. "Dávame si veľké ciele, pretože musíme. Špeciálne, keď pochádzame z Nórska, krajiny s 5 miliónmi obyvateľov, kde je veľmi neobvyklé, aby ľudia hovorili, že chcú byť slávni. V tomto spôsobe myslenia sme tak trochu rebeli. Chceme ukázať ľuďom, že ak do niečoho vložíte svoje srdce a pracujete dosť tvrdo, dokážete to."

Prvý krôčik sa im rozhodne podaril, no sám som zvedavý, či o nich ešte budeme počuť alebo sa to čaro s doznením ich prelomového hitu a sérii menej výrazných singlov postupne stratí. Ďalšou ochutnávkou albumu je skladba In Your Arms, ktorá rieši podobnú tému ako Am I Wrong?, avšak vo forme príhovoru k milovanej osobe. Zvukovo už nie je taká výnimočná a odlišná od toho, čo znie bežne v rádiách, no hitový potenciál ani jej rozhodne nechýba.

 
Autor: Patrik Marflák (zdroj: Rollingstone.com, Nicoandvinz.com, wiki)
Foto: Warner Music