Po sólovom debute Zjavenie s výpravným videoklipom z Islandu zamieril Marek Rakovický na juh. Singlová novinka Southern Lights vznikala v troch krajinách - na Floride, na Slovensku a v Belehrade. Kým v prvej sólovej skladbe prekvapil slovenčinou, tentokrát sa rozhodol pre angličtinu.

Sólová cesta frontmana skupiny Lavagance pokračuje. Marek Rakovický si to po studenom Islande namieril na juh. Zatiaľ čo vo svojom debute ukázal chladnú krásu severskej krajiny, tentokrát vo vizuále k novému singlu Southern Lights objavuje miesta na Balkáne, na ktorých sa zastavil čas. Spoločne so svojím tímom jedno z takých miest našiel v srbskom Belehrade, kde nakrúcali dva dni. Niekoľko záberov vzniklo neskôr počas tretieho dňa výroby v Bratislave.  

Ako prezrádza spevákov manažér Lumír Mati, lokácie v Srbsku pre ďalší klip mal vyhliadnuté už v čase, keď prišiel na svet prvý singel Zjavenie. Inšpiráciou mu bola séria pôsobivých fotografií starých budov a pamätníkov z čias socializmu v bývalej Juhoslávii. "Súhrnne sú tieto 'výtvory' často zaraďované pod architektonický štýl 'brutalizmus' - ten názov myslím hovorí za všetko. Tá vizuálna podivnosť korešpondujúca s našou vizuálnou predstavou bola impulzom urobiť o pár stoviek kilometrov naviac."

"Vo výsledku je však klip úplne iný než bol prvotný zámer, lebo finálne vyznenie a výber lokácií mal na starosť dvorný režisér Lavagance Braňo Špaček, ktorý má Belehrad zažitý na vlastnej koži a pre klip objavil jeho ďalší a úplne iný rozmer. Brutalizmus máme teda ešte v zálohe," vysvetľuje Lumír Mati, ktorý stál aj za myšlienkou spojiť Rakovického singel Zjavenie s vizuálom magického Islandu.   


Inšpirovaný Amerikou 

Ak je Rakovický niečím známy, tak je to fakt, že jeho večnou múzou je Amerika a nekonečná plejáda atmosfér, ktorú Spojené štáty ponúkajú. Výnimkou nie je ani nový singel: "V Southern Lights je zachytený pocit, aký som mal v Clearwater na Floride. Každé ráno som chodil cvičiť a počúval som veľa hudby, potom som šiel plávať a utekal do svojho prenosného štúdia v apartmáne a zachytával som momentálny stav. Cítil som sa veľmi uvoľnene a ležérne. Bol som tam šťastný. A práve počúvate výsledok."

Pokiaľ je skupina Lavagance inklinujúca k rockovému soundu s náznakom elektroniky, Marekov sólový projekt je priamočiarou elektronikou. Jedna vec však kapelu aj sólový projekt spája. Je ňou hudobníkova záľuba v metaforických textoch. "Je pravda, že sa v textoch rád vyjadrujem v obrazoch. V prípade Southern Lights sa mi zdá, že text je celkom jasný a konkrétny. Mával som aj metaforickejšie," hovorí Marek.

Hudobný odkaz do neba

Singel sa môže na prvé počutie zdať ako 'pieseň tisícich odkazov' - typ pesničky, v ktorej si môže každý poslucháč nájsť niečo iné. Podľa Rakovického je však odkaz pre fanúšikov veľmi jasný: "Nebyť ako ostatní. Nenechať sa strhnúť a ísť vlastnou cestou. Skúsiť byť originál. Nenasledovať slepo davovú psychózu, zameranú len na peniaze a úspech. Táto pieseň je o odvahe, o odhodlaní hľadať sám seba v celej tej záplave informácií, ktorá sa na nás odvšadiaľ valí."  

Southern Lights
je zároveň hudobným pozdravom pre jedného z najdôležitejších ľudí v Rakovického živote. "Skladba je venovaná pamiatke na môjho brata. Treba však povedať, že nie je celá o ňom. Je tu na neho spomienka. Prisnil sa mi o ňom sen, v ktorom sme sa stretli a strávili príjemné popoludnie. Chýba mi, tak ma prišiel navštíviť a uistiť sa, že všetko je v úplnom poriadku. A presne tak som sa ráno cítil. Pre neho a o ňom som už napísal zopár skladieb v rôznych obdobiach. Toto nie je prvotina. Celý svoj umelecký život sa vyjadrujem o citlivých témach, ostatné pre mňa nemá cenu v skladbách spomínať."   

Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Čahojová z agentúry Show For Soul.  

Foto: Braňo Špaček