Anglická kapela Radiohead pripravuje rozsiahly spevník s názvom Radiohead: Complete. Na 400 stranách ponúkne aktívnym hudobníkom a nadšencom akordy a texty 160 piesní, ktoré formácia nahrala počas doterajšej 32-ročnej kariéry.

O vizuál sa postaral dlhoročný spolupracovník skupiny Stanley Donwood, držiteľ ceny Grammy za obal albumu Amnesiac (2001), ktorý vytvoril spoločne s frontmanom skupiny Thomom Yorkeom. Spevník sa dostane na trh 27. novembra.

Fanúšikom skupiny by okrem toho mohla zaujímať aj novinka bubeníka Philipa Selwaya. V piatok 27. októbra vydal na CD a vinyle svoj tretí sólový album Let Me Go. Nahrávka obsahujúca 14 piesní je zároveň soundtrackom rovnomenného filmu režisérky Polly Steele.

Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené - tvoria ju Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a spomínaný Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995), OK Computer (1997), Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003), In Rainbows (2007), The King Of Limbs (2011) a A Moon Shaped Pool (2016).

V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 si čitatelia tohto časopisu zvolili Radiohead za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, štyri Ivor Novello Awards či päť nominácií na Mercury Prize.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: AP Photo / Armando Franca

Súvisiaci interpreti: Radiohead