Veľvyslanectvo SR v Londýne, České centrum v Londýne, Maďarské kultúrne centrum a Poľský kultúrny inštitút uvádzajú unikátny spoločný projekt Electronica: Vision Of Sound pripravený špeciálne pre londýnske publikum. Pri príležitosti osláv 30. výročia pádu komunizmu v Strednej a Východnej Európe spoja sily slovenskí, českí, maďarskí a poľskí hudobníci "zamatovej" generácie.

Divákom 29. novembra v známom londýnskom klube Rich Mix predstavia svoje fúzie spletitej elektroniky a úchvatných vizuálov. Nie je žiadnym prekvapením, že elektronické hudobné scény sú v spomínaných krajinách živšie a silnejšie než kedykoľvek predtým, keďže dynamické obdobie po roku 1989 kreatívnym umelcom poskytuje nekonečné množstvo možností posúvať hranice hudby.

Slovensko v medzinárodnom programe Electronica: Vision Of Sound zastúpi dvojica Stroon & Kubriel, Českú republiku Floex v rámci svojej spolupráce s britským hudobníkom a skladateľom Tomom Hodgeom, Maďarsko bude reprezentovať Mïus X Attaray Visual a Poľsko Noon. Viac sa o jednotlivých umelcoch dočítate nižšie, v poradí, v akom počas večera vystúpia.

O prvé vystúpenie sa postará česko-britská dvojica Floex a Tom Hodge. Predstavia sa pod virtuálnym orchestrom premietaným na vznášajúce sa balóny, čo vytvorí úplne novú úroveň synergie, v ktorej sa neoklasicistická hudba a radikálna avantgardná elektronika prelínajú do jedinečného atmosférického vesmíru. Uplynul presne rok, odkedy dvojica predstavila konceptuálny album A Portrait of John Doe, ocenený cenou Anděl na spoločnom koncerte s Hidden Orchestra v Southbank Centre.


Následne sa predstavia maďarskí zástupcovia so sólovým, multivýtvarným projektom od Gergelya Álmosa - Mïus. V Budapešti pôsobiaci umelec predstaví svoje dielo Digital Tale of Geometric Shapes definované ako "stretnutie rôznych polí sebavyjadrenia". V spolupráci s Attaray Visual (Andrea Sztojanovits) a špeciálnym hosťom - spevákom Rafom Skowrońskim, vezmú divákov na upokojujúcu cestu nekonečným mikrokozmom.


Tretím performerom je jeden z najrešpektovanejších poľských hip-hopovo elektronických producentov Noon (Mikołaj Bugajak). Jeho doménou je breakbeat, ktorý úspešne spája s ďalšími elementami beat-makingu a tento celok pretvára do komplikovanejších a vyzretejších štruktúr. Na pódiu demontuje svoje skladby a získava tak väčší priestor na improvizáciu, pri ktorej ho sprevádzajú Marcin Awierianow na bicie a Piotr Połoz na basu (obaja známi z projektu Psychocukier).


Stredoeurópsku prehliadku súčasnej elektronickej hudby uzavrú hudobník, skladateľ a producent Dalibor Kocián alias Stroon a VJ Kubriel, ktorá sú nadšenými eklektikmi a dlhoročnými spolupracovníkmi v oblasti hudby a vizuálneho umenia. Ich najnovší set čerpá z nedávneho Stroonovho albumu Vice Laboratory - experimentu so súčasnou elektronikou, ktorý je na pódiu obohatený vibrafónom. Modálne melódie a harmónie v dynamickom 130 BPM budú sprevádzané Kubrielovými vizuálmi - veľkolepou, no zároveň veľmi lyrickou a poetickou grafickou šou. 


Podujatie Electronica: Vision Of Sound je organizované Veľvyslanectvom SR v Londýne, Českým centrom v Londýne, Maďarským kultúrnym centrom a Poľským kultúrnym inštitútom. V spolupráci so SoundCzech, Uměleckým a divadelním institutem a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Elena Mallickova Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Londýne. Tlačovú správu sme upravili.